Горанов иска стабилност, за да развърже българинът кесията

12:56, 19 яну 16 / Политика 25 242 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Появиха се много спекулации дали не се поставят твърде амбициозни задачи пред икономиката ни. Но потенциал за по-голям растеж има. Това увери министърът на финансите Владислав Горанов по време на 10-ата среща на бизнеса и правителството, организирана от “Капитал”.

“Голям инвестиционен ресурс допълни инвестициите през 2015 г. и увеличи базата за растеж. Ще имаме леко отстъпление при разходите, което може да бъде допълнено от това, че през 2016 г., веднага след като климатът го позволи, ще се влее сериозен ресурс по програмата на саниране. Имаме 1 900 договора за саниране, които представляват около 1 млрд. лв. До есента на т.г. биха могли да минат през малките и средни фирми”, изрази надежда Горанов.

Според него “световният стокооборот се очаква да се забави и приноса на нетния износ в растежа ще бъде по-ограничен, спрямо 2015 г.”

“Надежди има в крайното потребление. То изисква дългосрочна стабилност, усещане в гражданите за перспектива и предполага едно рационално поведение в цялата икономическа и политическа среда. Последните години не успяваме да променим спестовността на българина. Ако заплатите се увеличат, растат спестяванията, не харчовете”, анализира министърът на финансите.

Той увери, че няма какво да се подобри съществено в качеството на управление, тъй като нямало алтернатива. Освен това "клатенето на лодката" в момента не било полезно за никой.

“Растежът би трябвало да се движи между 2 и 3% през 2016 г. с потенциал за по-сериозен растеж, но само ако успеем да върнем доверието на хората в икономиката. Обезценката на жилищата приключи отдавна и благосъстоянието на хората се повишава. От друга страна бизнесът успя да се пренасочи от това поведение в силните години, когато икономиката прегряваше, в едно балансирано, рационално поведение”, заключи той.

Според него, “ако има от някъде проблем, който може да се появи шоково за нас, той едва ли ще е в сферата на финансите”.

“За геополитика не искам да говоря, но тя със сигурност се отразява на икономиката”, вметна той, като отново подчерта, че тенденцията е възходяща и "не можем да си позволим заради политически грешки да обърнем това”.

В коментар за държавния дълг и дефицита, Горанов заяви, че дългът не е причина за нищо, а е следствие от политиката на което и да е правителство.

"Убеден съм, че увеличаването на дълга ще постави рано или късно под въпрос суверенитета на дадена държава. Затова и често повдигам въпроса как да го ограничим”, уточни Горанов.

Той предупреди, че “ако няма няколко години последователна политика и устойчивост, темата за дълга ще премине в тема за данъчната система”.

Запитан за тежкото състояние в енергетиката, министърът на финансите даде рецепта.

“Ако премахнем възприятието, че енергетиката е част от социалната политика и започнем да работим на пазарен принцип, дефицитите могат да бъдат преодолени. Успяхме да балансираме системата, така че да няма нови загуби. Но основният проблем в момента е ликвиден - огромната междуфирмена задлъжнялост между компаниите. Но той може да бъде решен на пазарен принцип”, допълни министърът.

Горанов приключи изказването си с коментар относно КТБ и предстоящата проверка на активите на банките и небанковите институции.

“Доста по-въоръжени сме и доста по-внимателни от това, което се случи през 2014 г. и КТБ. В резултат от него успешно променихме законодателството, което дава доста по-сериозен набор от инструменти на БНБ, а и на самия мениджмънт на банките при евентуален проблем”, обясни той и даде прогноза, че няма да има нужда се използва заделения ресурс в бюджета за ново спасяване на банка през тази година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама