Шефът на БНБ: Платихме милиарди заради грешни решения

12:56, 19 яну 16 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Платихме висока цена, мерена в милиарди, но си струваше, защото разкри как забавените и грешни решения създават и икономическа нечистоплътност и лоша икономическа среда. Това заяви гуверньорът на БНБ Димитър Радев на 10-та годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от „Капитал“.

Добрата страна на нещата, според него обаче е, че „всички разбраха, че правилата на играта вече не могат да бъдат заобикаляни“.

Радев отговори на въпроси за предстоящите стрес тестове на банките, като съобщи, че се очаква резултатите от тях да са готови още в началото на август. Досега предвидения срок беше до края на същия месец.

По думите му именно прегледът на активите на банките и последващите стрес тестове ще бъдат събитието на 2016 г. Той очаква те да покажат, че банковата система е стабилна. Ако има някъде нередности, пък увери, че институционалната рамка е достатъчна да им се отговори.

В момента се изработва методологията, като се използва опитът на ЕЦБ, като тя е от няколкостотин страници. Адаптира се за българската система и се очаква да е готова до 15 февруари, откогато реално започва прегледът на активите, съобщи още Радев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама