Пловдивски културтрегери очаровани от полската столица на културата (видео)

12:48, 19 яну 16 / Култура 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Силно впечатлени и очаровани от Вроцлав са членовете на пловдивската делегация, която се включи през уикенда в празненствата по официалното откриване в полския град, който тази година заедно с испанския Сан Себастиан е европейска столица на културата.

Впечатленията си след завръщането от Полша споделиха зам.-кметът Амелия Гешева, артистичният директор на "Пловдив 2019" Валери Кьорлински и председателят на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева.

В грандиозния спектакъл по откриването "Пробуждане", режисиран от Крис Болдуин, който е бил част от екипа по откриването на Олимпиадата в Лондон, са се включили 1300 професионални артисти, 200 хористи, 50 войници, 300 колоездачи, 30 гигантски фигури и 5 трамвая.

Най-впечатляващо според пловдивските експерти е било участието на самите граждани на Вроцлав, както и ангажираността на доброволци и хора от различни възрасти и поколения.

Четири лъча шествия са тръгнали от четирите различни краища на града, за да се съберат в Дома на музиката, където се е състояло откриването. Всички участници, включително и пловдивската делегация, са специални музикални инструменти, с които заедно са свирили и са създали неповторима атмосфера.

Пловдивчани са били в лъча "Духът на потопа", напомнящ за пагубното наводнение през 1997 г. Другите три лъча са били "Духът на многоликата вяра", "Духът на иновацията" и "Духът на реиновацията". Над три часа пеша са извървели четирите шествия, за да се съберат на централния площад за официалния старт на Европейската столица на културата. "Въпреки студа, емоцията беше много зареждаща", сподели Амелия Гешева.

Близо 25 делегации от различни градове - столици на културата, са се включили в празненствата. В празничния уикенд е имало близо 100 различни събития - изложби, музика, театър, танц.

Дружеството на пловдивските художници пък е подарило албум с творби от последната изложба на пловдивските творци, съобщи Снежана Фурнаджиева. По думите й Вроцлав е показал как изкуството във всичките си форми живее и диша в града в пълно разбирателство между творците. "И при тях е имало неразбирателства в началото, впоследствие обаче всички са се обединили за общата цел", изтъкна Фурнаджиева. Тя бе категорична, че пловдивските творци трябва да се обединят, да загърбят егото и да направят нещо наистина впечатляващо за 2019 г.

След Вроцлав предстои и Сан Себастиан да направи своето откриване на Европейска столица на културата, за което от Пловдив заминават Светлана Куюмджиева и Стефан Стоянов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама