Над 95 сигнала за счупени клони и паднали дървета са получили в община Русе

12:10, 19 яну 16 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 95 сигнала за счупени клони и паднали дървета от тежестта на снега и силния вятър са получени в община Русе след обилния снеговалеж, който продължи 3 дни. Това каза за Topnovini.bg Спасимир Димитров, директор на дирекция „Обществен ред и сигурност“ в местната администрация.

Сигналите са напрактика от всички райони на града, като на някои места счупените клони и съборени дървета са затиснали леки автомобили или препречвали тротоари. Пострадали при тези инциденти няма.

Сигналите пък се прехвърлят към фирмата, която се занимава с озеленяването на града и трябва да премахне клоните и дърветата.

От Районната служба за противопожарна безопасност и защита на населението (РСПБЗН) пък заявиха, че са получавали множество сигнали за закъсали, буксуващи автомобили, които трябва да бъдат изтеглени от снега. На всички тях обаче категорично е отказано, съобщи директорът на РСПБЗН комисар Димитър Павлов.

Той уточни, че дейността, за която са ги молили, е задължение на пътноподдържащите фирми и обясни, че оглавяваната от него служба има само една подходяща машина, която може да извършва гореописаната дейност и от РСПБЗН я ползват, за да помагат на своите автомобили, закъсали в снега. Вчера се е налагало водачите й на два пъти да помагат на свои колеги, останали в снега, а завчера – веднъж.

Комисар Павлов поясни още, че оглавяваната от него служба в такива тежки моменти помага за извозването на сериозно болни хора, като например на хемодиализа, които не са от Русе. Това е правила и при сегашното бедствие. Извозени до МБАЛ-Русе са 3 родилки и двама души, получили инфаркт.

В тази връзка комисар Димитър Павлов призова гражданите да тръгват на път подготвени, когато се очакват лоши метеорологични условия, а ако и това не помага, да не потеглят с личните си автомобили. Той каза още, че оказването на помощ на болни хора, живеещи извън Русе и нямащи възможност да получат помощ по друг начин е по-важно, от изтеглянето закъсали на пътя коли.

Във връзка с появата на ледени висулки и надвиснали снежни козирки, за които русенци често търсят РСПБЗН за премахването им, комисар Павлов подчерта, че те не се занимават с тази дейност, която е задължение на собствениците на сградите. Той уточни, че в Русе има над 20 000 сгради и пожарната не може да се справи с всички тях. 

От РД "Пожарна безопасност и защита на населението" отчетоха още, че само за последното денонощие нейни служители са излизали 14 пъти по сигнали за съдействие, във връзка с усложнената зимна обстановка.

Екип от РСПБЗН - Две могили е оказвал съдействие за извеждане на автомобил, закъсал на пътното платно, малко след полунощ срещу понеделник.

За времето от 07:36 до 08:20 часа четирима служители от Втора РС ПБЗН с един автомобил са били изпратени на сигнал за отстраняване на паднало дърво на пътното платно в Русе, на ул. Доростол. От 09:32 до 13:10 часа служители от Първа РСПБЗН с един автомобил са изпратени на сигнал за отстраняване на счупени клони на дърво на ул. Ловеч в ЦДГ „Звездица”. Впоследсвие екипът е отработил още два сигнала за премахване на клони - от контактна мрежа на тролейбусния транспорт в Русе, на булевард "Цар Освободител" 10 и на паркинга до блок „Вяра”. От 13:30 до 14:20 часа екип от Първа РС ПБЗН с един автомобил е изпратен на сигнал за премахване на сняг от покривната конструкция в ЦДГ „Незабравка-2” на улица Българска морава.

За времето от 09:54 до 16:40 часа служители от Втора РС ПБЗН са изпратени на сигнал за помощ на автомобил и хора в отсечката между селата Червена вода и Ново село. За времето от 09:27 до 16:40 часа двама служители от сектор СОД с високопроходима верижна машина и двама служители от Втора РСПБЗН с един автомобил са изпратени за съдействие на граждани до село Божурово за транспортиране до МБАЛ-Русе за хемодиализа.

От 18:25 часа до 19:20 часа служители от Втора РСПБЗН с един автомобил са изпратени за премахване на надвиснал сняг и шушулки в училище „Отец Паисий” в Русе.

От 08:37 до 13:40 часа служители от сектор СОД с високо проходима верижна машина са съдействали на хора от село Долно Абланово за транспортиране до МБАЛ-Русе за хемодиализа.

Високопроходимата верижна машина „Четири сезона” е била изпратена за транспортиране на медицинско лице, заради човек със съмнение за инфаркт в село Бъзън. В периода от 15:00 часа до 21:30 часа двама служители от сектор СОД с високопроходима верижна машина са изпратени за съдействие и на граждани в село Сваленик за транспортиране до МБАЛ-Русе за хемодиализа.

Вчера е имало и един сигнал за пожар. Екип на РСПБЗН-Сливо поле в 19:15 часа е изпратен по сигнал за пожар в покрива на къща в квартал Сливница в гр. Сливо поле. При пристигане на место се установява прогаряне на дървени конструкции около комина. Няма пострадали хора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама