Спасителката Мария често помагала на болната си съквартирантка

11:39, 19 яну 16 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Деветокласничката Мария Стоилова, която спаси живота на шофьор на тролейбус в Стара Загора, и друг път е помагала на припаднали.

15-годишното момиче живеело в една стая с друго дете, което страдало от епилепсия и често получавало припадъци, разказаха от  Дома за деца лишени от родителски грижи „Мария Терезия”, където ученичката живее от девет години.

 Често се случвало Мария да дава първа помощ на съквартирантката си, затова знаела как да постъпи при припадък. Знаела, че е много важно да извади езика на човека, за да не се задуши.

Спасителката вече се радва на небивал интерес от медии в Стара Загора. Днес класната й стая в Спортното училище бе „окупирана” от камери и фотоапарати. „Мария е много притеснена от интереса към нея. Тя е скромно момиче и не е свикнала на толкова внимание”, споделят с гордост съучениците й.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров също покани на среща  деветокласничката в петък. Идеята на градоначалника е да благодари на момичето, което възхити цяла България и българите по света с доблестната си постъпка. Заедно с Мария Стара Загора влезе в новините с положителен пример, за което кметът ще изкаже благодарност на девойката лично, съобщиха от Общината.

От общинското дружество „Тролейбусни и автобусни превози” пък обявиха, че Мария ще получи безплатна годишна абонаментна карта за ползване на градския транспорт.

В социалните мрежи призовават бизнеса да се отпусне стипендия на момичето, за да изпълни мечтата си да завърши Националната спортна академия и да стане преподавател по физическо възпитание.

Припомняме, че на 15 януари около 10 часа Мария Стоилова пътувала с тролейбус №2 към стадиона в Стара Загора. Видяла, че шофьорът Филип Тодоров паднал върху волана. Без да губи и миг, тя притичала в предната част на тролея, успяла да идвади езика му, дала му вода и стояла с него, докато додйде линейката. „Жив съм благодарение на нея”, категоричен е 43-годишният шофьор на тролейбуса. Той разказва, че му е прилошало, вероятно от двете изпити кафета рано сутринта. Направил си е изследвания, които показали, че е абсолютно здрав.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама