Нарастват инвестициите в дълготрайни материални активи в Шуменско

11:29, 19 яну 16 25 280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
266 млн. лв. са разходите за придобиване на дълготрайни материални активи (ДМА) във всички сектори на икономиката на област Шумен през 2014 г. и в сравнение с предходната година нарастват с 11.8%, сочат данните на Териториалното статистическо бюро в Шумен.

Най-голям обем инвестиции в ДМА са вложени в промишления сектор – 119 млн. лв. и в сектора на услугите (търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, транспорт, складиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство) – 50 млн. лева.

През 2014 г. тези сектори заедно формират 63.5% от общия обем разходи за ДМА в областта, а в сравнение с 2013 г. инвестициите за ДМА общо в двата сектора нарастват с 42.4%.

Следва сектор „Селско, горско и рибно стопанство”, с разходи за придобиване на ДМА 46 млн. лева.

През 2014 г. в област Шумен е регистрирана промяна  в структурата на разходите за придобиване на дълготрайни материални активи по видове.

Относителният дял на направените инвестиции за сгради, строителни съоръжения и конструкции нараства с 5.7 пункта в сравнение с предходната година и достига 39.9%. Същевременно намаляват вложените средства за машини, производствено оборудване и апаратура.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама