Македонският парламент одобри съставянето на служебно правителство

10:43, 19 яну 16 / Свят 25 212 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Парламентът на Македония одобри съставянето на скъжебно правителство, чиято цел е подготовката на предсрочните избори в страната, планирани за 24 април. Решението бе прието със 72 гласа "за" срещу 9 "въздържал се", съобщи ТВ каналът "Алфа". Народното събрание гласува и оставката на премиера Никола Груевски и цялото му правителство, след което се саморазпусна. Новият служебен министър-председател на страната е досегашния генерален секретар на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ Емил Димитриев.

Несъгласие за датата на изборите

Македонската опозиция все още не е съгласна с датата 24 април, за която са планирани предсрочните избори.

По време на заседанието късно снощи в знак на протест представителите на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония напуснаха заседанието. Според тях в сключеното миналото лято под егидата на Европейския съюз споразумение за излизане от политическата криза има несъвършенства.

До споразумението се стигна след разкрития на опозицията за корупция и злоупотреба с властта от страна на правителството на Никола Груевски. Това предизвика мощни анти-правителствени протести и контрапротести миналото лято.

Днес след среща на ръководството премиерът в оставка Груевски заяви, че страната се движи към края на политичската криза и това ще започне с вота на 24 април. Опонентът му Зоран Заев каза, че изборите или трябва да бъдат отложени, или ще бъдат бойкотирани. Според него, ако се проведат през април, няма гаранции, че ще бъдат честни при сегашното влияние на управляващите върху изборния закон и медиите. "Няма да участваме в такива избори", заяви той. По-рано той се закани и че сред настоящите управляващи ще има и съдени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама