Предлагат вдигане на абонаментите за паркиране в Шумен

10:08, 19 яну 16 25 551 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Завишаване на цените на абонаментните карти за паркиране предлага с докладна записка до Общинския съвет в Шумен градоначалникът Любомир Христов.

По-високи цени за еднократен престой за 1 час обаче не се предвиждат и те остават както досега – левче за кола, бусове и малки автобуси до 22 места – 2 лв., а за камиони и автобуси – 6 лв.

Новото предложение за цена на карта за абонаментно паркиране на един паркинг по избор за един автомобил е 40 лв. месечно. Досегашната цена на такъв абонамент, приета през 2009 г., е 37 лв.

За три месеца водачите ще трябва да дадат 79 лв. вместо 74 лв. За 6 месеца – 157 лв. при досегашна цена 147 лв. От 275 лв. такса за едногодишен абонамент, новото предложение е за увеличаване на 295 лв.

Ако искат достъп до всеки паркинг, водачите трябва да се бръкнат с 80 лв. месечно, вместо досегашните 73 лв. За 3-месечна карта се предлага цената да бъде 150 лв. при досегашни 138 лв., за 6-месечен абонамент предлаганата сума е 240 лв, което е с 20 лв. повече. Годишната карта за паркиране трябва да стане 400 лв, вместо досегашните 367 лв.

Таксите за паркиране на трите денонощни паркинга - на Зала „Младост”, до Гранд хотел „Шумен” и в кв. „Боян Българанов” също се вдигат.

За леки автомобили ще се плаща 5 лв. за денонощие, което е двойно повече от досегашните 2.50 лв.

За бусове цената е 8 лв., като досега услугата струваше 3 лв. Вместо 6 лв. товарните автомобили и автобустите ще трябва да се плащат по 10 лв.,  2 лева по-скъпо – 14 лв, ще струва престоят на камион с ремарке, а 4 лв. ще бъде таксата за ремарке на лек автомобил. Цената за мотоциклети остава същата – 1 лв.

При месечните абонаменти се предвижда увеличение само при леките автомобили – с 5 лв. до сумата от 35 лв.

Ако се ползва закрит паркинг за едно денонощие, шофьорите на леки автомобили ще дължат 8 лв., вместо 5, както досега, а таксата за бус скача от 7 лв. на 10 лв.

При месечните карти промяна не се предвижда и те остават без промяна – 50 лв. за лек автомобил и 75 лв. за бус.

Друго предложение в докладната е абонаментните карти за личните автомобили на общинарите, полицаи, НАП и културни институции да бъде на 30% от новите цени.

Служебните автомобили на държавните институции пък ще ползват 50% отстъпка от новите цени.

Автомобилите, собственост на Община Шумен и общинските структури ще могат да паркират безплатно навсякъде.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама