Прокуратурата започва проверка на интерната в град Завет

07:08, 19 яну 16 25 448 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Прокуратурата, няколко министерства и агенции започват съвместни проверки на специализираните интернати в страната, съобщиха от Върховната административна прокуратура. Там е постъпил сигнал от омбудсмана за редица нарушения във възпитателните училища-интернати в град Завет, обл. Разград, град Ракитово, обл. Пазарджик и в социално-педагогическия интернат в село Подем, обл. Плевен.

Нарушенията касаят корекционно-възпитателната работа по отношение на настанените в интернатите деца, упражнявано от страна на възпитателите физическо и психическо насилие, унизително отнасяне, използване на методи на възпитание, уронващи достойнството на децата.

Съвместните проверки са възложени на окръжните прокуратури в Разград, Сливен, Ямбол, Силистра, Плевен, Габрово и Пазарджик, на председателя на Държавната агенция за закрила на детето, на министрите на образованието и науката, на здравеопазването, на министъра на финансите, на изпълнителните директори на Агенцията за социално подпомагане и Българската агенция по безопасност на храните, както и на директора на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Ще се проверява спазват ли се в интернатите изискванията при осъществяване на дейността по борбата срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, както и изискванията на законите относно настаняването, преместването и прекратяването на престоя на учениците в интернатите.

Ще бъде проверено защитени и гарантирани ли са основните права на децата съобразно възрастта им, социалния статус, физическото, здравословно и психическо състояние. Проверките ще обхванат и това дали се спазват изискванията за здравословно хранене на учениците.

В хода на проверките ще бъде извършена и финансова инспекция дали са допуснати нарушения при изразходването на бюджетни и извън бюджетни средства и спазването на нормативните актове, уреждащи бюджетната и отчетната дейност на тези заведения.

Преди по-малко от две седмици омбудсманът Мая Манолова обяви потресаващи факти за живота в интернатите. От доклада на Националния превантивен механизъм към омбудсмана става ясно, че по време на посещението на екипа на НПМ във Възпитателното училище - интернат /ВУИ/ в Завет, обл. Разград, са настанени 25 момчета, от които петима в бягство, един за национално издирване, а един въобще не се е явил.

Към момента на проверката е установено, че кухнята и столовата на интерната са в лошо състояние - студени, неуютни, със стари и амортизирани уреди. Храната е еднообразна, а материалната база е в лошо състояние. Парното се пуска за няколко часа на денонощие. Липсва течаща топла вода, а къпането е веднъж седмично.

Крайно отрицателна е констатацията на НПМ относно наличието на камери в спалните помещения на момчетата. Проверката показва още, че трима ученици са с хронични психични заболявания и са на медикаментозна терапия,  едно от децата пък е ХИВ позитивно.

В този интернат е "беднякът- милионер". При проверките екипът на НПМ се натъква на любопитен случай, свързан с 14-годишно момче, който твърди, че по време на разходка в Завет с възпитател и други ученици от интерната, е закупил и спечелил 1 кг. злато или 100 000 лева от билет на „Националната лотария“, който е дал за съхранение на възпитателя от интерната. Последният е присвоил билета и е осребрил печалбата от него в размер на 100 000 лева.

Финансовата инспекция на интернатите ще обхване периода от 1 януари 2014 г. до 31 декември 2015 г. За резултата от проверките окръжните прокуратури ще изготвят обобщени доклади.

В случаи на констатирани нарушения ще бъдат предприети необходимите действия с оглед ангажиране на административнонаказателната и имуществената отговорност на виновните длъжностни лица, допълват от прокуратурата. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама