„Малки водни истории“ в Русенската библиотека

06:45, 19 яну 16 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Събитието в РБ "Любен Каравелов" е днес, 19 януари, с начало 17.30 часа. „Малки водни истории“ e инициатива, в рамките на която ще бъдат  представени три авторски документални филма на преподавателя по криминалистика доц. д-р Людмил Георгиев: „Чао, Тибър!“, „Ясас, Циклади!“ и „Оцеляване по българския  Дунав“, съобщават от РБ "Любен Каравелов".

„Познавате ли добре река Дунав?“ е темата на викторина, по време на която най- добре представилите се участници ще получат награди. По време на събитието ще бъде открита и изложба живопис „Вдъхновена от вълните“ на младата русенска художничка Елена Русева.

Доц. д-р Людмил Георгиев е преподавател по "Криминалистика" и "Съдебни експертизи" в Юридическия факултет на Русенския университет, Академията на МВР и др. Специализирал е криминалистика в Русия, както и „Операторска работа“ в НАТФИЗ – „Кр. Сарафов“. Участвал е в международни проекти и семинари в областта на криминалистиката и разследването с партньори от Германия, Франция, Австрия, Холандия и САЩ.

Дългогодишен експерт-криминалист и вещо лице към Софийски градски съд. Основател е на единствената в страната литературна криминално-полицейска поредица "Библиотека "Полиция". По негова идея е създаден и електронният вестник "Следа", издание на Академията на МВР. Освен на редица научни трудове в областта на криминалистиката и разследването, доц. Людмил Георгиев е автор на седем художествени книги и е съавтор на други осем.

Значителна част от творбите му – разкази, новели и романи, са печелили престижни литературни конкурси. Книгите му „Обречените“ и „Мръсна задача“ са оценени от авторитетни журита като „най-добри полицейски романи от български автор“. Доц. Людмил Георгиев е основател и на поредицата за детски образователни игри с професионална насоченост „Стани най-добрият!“ и е техен автор и съавтор.

Елена Русева е завършила „Живопис“ в СОУ „Възраждане“ и „Право“ в РУ „Ангел Кънчев“. Интересът и към изобразителното изкуство започва още, когато е ученичка в ОУ „Алеко Константинов“ в Русе. Участвала е със свои творби  в много национални пленери и изложби. Пише стихове и плод на нейния  поетичен талант е дебютната й стихосбирка „Ракурси на душата“, излязла през 2014 г.

Обича  планината, където създава по-голяма част от своите живописни и поетични творби. Вдъхновява се от река Дунав, която разкрива великолепието си в красота и изящество и придава завършек на пейзажа на нейния роден град Русе. Елена се възхищава и учи от  изкуството на големия руски живописец Иван Айвазовски, който, според нея, е най- добрият майстор на морски пейзажи.

За себе си Елена Русева споделя: „Обичам творчеството във всичките му форми. За мен да рисувам, това е вътрешна необходимост. Смятам, че съм от хората, за които изкуството –  това е смисъл на живот!“, съобщават още от РБ "Любен Каравелов".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама