Пет случая на „свински грип“ са регистрирани в София

21:47, 18 яну 16 25 386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пет нови случая на заразени със „свински грип“ в столицата. Така от началото на годината заразените с вируса само в София са 11 души. Това каза пред София Topnovini.bg проф. Тосор Кантарджиев, директор на Центъра за заразни и паразитни болести.

Проф. Кантарджиев заяви, че случаи на заразени с вируса има всяка година, но новото този път е, че всички заболяли са деца до 3-годишна възраст.

„Сега боледуват малки деца. Почти всички пациенти са до 3-годишна възраст. По начало грипът е опасен за много хора – за малките деца, за по-възрастните, за пациенти с белодробни, сърдечно-съдови и ендокринни заболявания. Също така е опасен и за бременните жени“, обясни проф. Кантарджиев. За да се предпазим от евентуална зараза, специалистът препоръча консултация с лекар и превантивни мерки.

„Софиянци е препоръчително да се консултират с лекар, който да им изпише превантивно лекарства. Ако има болни в семейството, тези лекарства трябва да се взимат първите 36 часа. След 48-мия час е началото на заболяването и лекарствата не са ефективни. Грипът започва внезапно, с повишена температура, кашлица, болки в гърлото и мускулни болки, обща отпадналост, главоболие и дразнене от светлина“, каза проф. Кантарджиев.

Той добави, че пациентите, заразени със „свински грип“ са изпратени за лечение в Специализирана болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести. Специалистът каза още, че до края на седмицата ще стане ясно дали ще има епидемия от „свински грип“ в столицата или заразените тази година ще бъдат единични случаи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама