Асеновградчани отбелязаха 138 години от Освобождението си с шествие и поклонение

21:04, 18 яну 16 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Асеновградчани отбелязаха 138 години от Освобождението на града от Османско робство. Празникът започна с шествие, предвождано от Представителен духов оркестър на ВВС, от градския площад по централните улици града до паметника на генерал Дандевил, съобщиха от общинската администрация.

Тържественото честване продължи с приемане на почетния караул от командира на Военно формирование 24 490 полковник Лъчезар Мишев. Архиерейският наместник на Асеновградска духовна околия ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев отслужи заупокойна литургия за всички загинали за освобождението на града.

Слово за славната дата изнесе Иван Дуков, директор на Исторческия музей.

"18 януари 1878 година е една много важна дата в историческата съдба на нашия град, тъй като за разлика от доста други населени места в териториите, населени с българи в Османската империя, Станимака, както се е казвал тогава Асеновград, е с много особено население. Основният процент от неговите жители се смятат за гърци”, изтъкна ощеДуков. Музикално-поетична програма представиха ученици от вокална група от ОУ "Ангел Кънчев”.

Венци и цветя в знак на признателност към ген. Виктор Дандевил и всички загинали за освобождението на Асеновград бяха поднесени от Община Асеновград, Общински съвет - Асеновград, народният представител Манол Генов, представители на местни партии и неправителствени организации, както и десетки граждани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама