Дървена ваканция за хиляди ученици след падналия сняг в страната (обобщение)

19:07, 18 яну 16 25 459 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сняг и виелици отново блокираха пътищата в редица области в страната, като най-усложнена бе обстановката в Североизточна България. Затворените пътни артерии принудиха стотици училища да затворят врати и да преустановят учебните занятия.

Три дни дървена ваканция в Шуменско

В една от най-засегнатите от снега области – Шумен, днес бе неучебен ден за всички, с изключение на училищата в град Нови пазар. Отложени бяха и всички изпити, насрочени за понеделник, вторник и сряда в Шуменския университет. Те ще се състоят в рамките на редовната сесия - при уговорка с преподавателите.

Тежката обстановка накара кметовете на много от общините в областта да удължат дървената ваканция. Така, за радост на учениците, утре във Върбица, Никола Козлево и селата на община Нови пазар отново няма да се учи, а за Шумен, Венец, Каолиново, Каспичан, Смядово и Хитрино освен вторник, неучебен ден ще бъде и сряда.

Училищата хлопнаха врати и в област Разград

Проблемите заради снега не подминаха и област Разград, където бяха преустановени учебните занятия във всички общини. Със заповеди на кметовете на общините в Самуил, Завет, Кубрат и Цар Калоян неучебни ще са дните до 20 януари включително. До сряда няма да учат и учениците от община Исперих.

Училищата в общините Разград и Лозница са във ваканция и утре, като след обед ще бъде взето решение дали ще останат затворени и през следващите дни.

Снегът не позволи на учениците в Търговищко да стигнат до школата си

Със заповед на кмета на Търговище днес учениците в общината също бяха във ваканция. Заради натрупалия сняг и невъзможността училищните автобуси да се придвижват, тя продължава и утре за почти всички школа в област Търговище. Изключение правят 6 учебни заведения в Попово, които ще отворят класните стаи. Това обаче важи само за града. Селските учебни заведения в общината ще останат затворени. 

Спирането на занятията беше обявено още в неделя, но ако времето продължи да се стабилизира и няма нови валежи, най-вероятно сряда ще е учебен ден.

До края на седмицата няма да работят детските градини в селата на община Търговище.

Токов удар затвори училища и детски градини във Варна

Токов удар във варненската топлофикация остави без парно отопление шест училища и десет детски градини в морския град. Така в ненадейна дървена ваканция за цели два дни се оказаха учениците от ПГИ "Д-р Иван Богоров“, ОУ “Антон Страшимиров“, ОУ “Добри Чинтулов“, ОУ “Стоян Михайловски“, ОУ “Никола Вапцаров“, СОУ “Неофит Бозвели“.

Заради аварията вторник ще бъде неприсъствен ден и за децата от ЦДГ 6 “Златното зрънце“, ЦДГ 32 “Моряче“, ЦДГ 43 “Синчец“, ЦДГ 45 “Пролет“, ОДЗ 3 “Делфинче“, ОДЗ 8 “Лястовичка“, ОДЗ 10 “Приказка“, ОДЗ 15 “Морска звездица“, ЦДГ 7 “Изворче“ – филиали на улица „Радост“, ЦДГ 3 „Детско градче“ – без филиалната сграда на ул. “Н.Симов“. От сряда занятията в засегнатите от аварията училища и забавачници трябва да се подновят.

Заради неблагоприятната метеорологична обстановка днес хлопнаха кепенци и школата на територията на община Аврен, както и СОУ „Христо Ботев” в община Ветрино. За разлика от тях всички училища на територията на община Вълчи дол ще останат затворени и във вторник, 19 януари.

В тридневна дървена ваканция, считано от днес, са три селски учебни заведения на територията на община Аксаково - ОУ "Свети Климент Охридски" в с. Кичево, ОУ "Св. Климент Охридски" в с. Изворско и ОУ "Иван Вазов" в с. Любен Каравелово.

Три дни ще си почиват учениците и учителите от ОУ „Христо Ботев” в село Николаевка, община Суворово, които трябва да се върнат в клас в четвъртък. Във вторник в еднодневна дървена ваканция излизат и възпитаниците на ПГСС „Св. Георги Победоносец” в град Суворово. Също от вторник, но в двудневна почивка ще бъдат и учениците от СОУ „Никола Вапцаров” в града, както и от ОУ „Христо Ботев” в село Чернево.

Без училище и в Русенско

Днес в област Русе денят бе неучебен за всички училища, като изключение правеха само заведенията в областния център

За учениците в общините Две могили, Иваново, Ветово и Бяла извънредната ваканция продължава във вторник и сряда. В община Борово неучебни са следващите два дни, но само за училището в село Горно Абланово. В Обретеник и община Сливо поле дървената ваканция продължава и утре. Записаните там ученици трябва да се явят в класните стаи в сряда.

В Бургаско само в две общини нямаше учебни занятия

В област Бургас само в две общини няма учебни занятия. Със заповеди на кметовете на Сунгурларе и Руен днес денят бе обявен за неучебен. Учениците ще са в дървена ваканция до сряда включително.

Ваканция за учениците в две общини във Великотърновско 

Неучебен ден бе обявен днес в община Свищов, където дебелината на снежната покривка е и най-дебела, по данни на НИМХ. В община Стражица е обявена 3-дневна ваканция. В селата Джулюница (Лясковец) и Церова кория (Община Велико Търново) 18-и януари също не беше учебен ден.

В област Добрич учат само в Шабла

Неучебни са дните от 18-и до 20-и януари включително за всички училища в общините Добрич, Тервел, Крушари, както и за общинските училища в Каварна, съобщиха от Регионалния инспекторат по образование. В община Генерал Тошево учебни занятия днес се провеждаха само в общинския център, но във вторник и сряда те също ще са във ваканция.

От утре се преустановява учебният процес и във всички училища на територията на община Балчик. Неучебни ще бъдат 19, 20 и 21 януари. Във вторник врати отварят само училищата в град Шабла.

Лошото време затвори  15 училища в Старозагорско

15 училища в Старозагорска област са във ваканция заради лоши метеорологични условия. Два почивни дни ще имат учениците в общините Мъглиж и Гурково, три дни пък ще почиват школата в Николаево.

6 училища в Пловдивско също излязоха в дървена ваканция

Заради липса на ток в шест училища в Пловдивска област днес бе неучебен ден.

Децата бяха пуснати в дървена ваканция заради липсата на отопление, тъй като парните инсталации не могат да работят без електрозахранване.

Неучебен бе днешният ден за учениците в три села от община Калояново - Дълго поле, Ръжево Конаре и Житница, две в община Садово - Караджово и Богданица, както и село Тополово в община Асеновград.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама