От тактически съображения не издигаме кандидат за шеф на ООН, разкри Митов

19:00, 18 яну 16 / Политика 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ранното обявяване на кандидатура много често може да се превърне в повод и да създаде условия за атакуване на българската номинация. Тук има и тактически съобраения. Ние не може да не изпратим такова писмо – ясно е, но Министерството на външните работи (МНвР) има своите правомощия, които са ограничени.

Това заяви пред журналисти външният ни министър Даниел Митов след първото редовно заседание на Съвета по външна политика. Коментарът му е във връзка с въпроса защо правителтвото все още не изпраща писмо за българската кандидатуира за генерален секретар на ООН и водени ли са разговори с Кристалина Георгиева по темата.

„Писмо ще бъде изпратено в първия възможен момент, когато преценим, че това е удачно и ще представлява добрия момента за българската кандидатура, която и да е тя“, сподели още Митов.

По думите му това трябва да се случи най-късно през март тази година.

Дипломат №1 на България увери, че външно министерство ще положи всички усилия и ще вложи целия си ресурс за защита на кандидатурата ни за шеф на ООН без значение коя е тази номинация.

„Много добре знаете, че изпращането на такова писмо отива отвъд просто техническите правомощия на МВнР. Други важни институции трябва да си кажат думата“, допълни Даниел Митов.

Пълният коментар на външния ни министър вижте тук. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама