Нов роторен багер заработи в „Мини Марица-изток”

18:35, 18 яну 16 25 427 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нов роторен багер К 400 заработи в „Мини Марица-изток”, съобщиха от въгледобивното дружество.

На тържествена церемония днес  зам.- министърът на енергетиката Жечо Станков, посланикът на  Република Чехия Душан Щраух, зам.- министърът на промишлеността и търговията в Чехия Иржи Колиба, изпълнителният директор на БЕХ Жаклен Коен, вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров, вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ Панайотис Партенионис, представители на чешката компания НОЕН и на „Мини Марица-изток“  пуснаха в действие новият багер.

„Новият компактен роторен багер К400 е единствено по рода си, както за „Мини Марица-изток” така и за страната, съоръжение проектирано за специфични параметри на разкривка и материал с малко вътрешно сцепление. Багерът е пригоден да работи при изключително сложните минно-геоложки условия на насипищата, за които е характерна много малка товароносимост на основата. Ниското специфично натоварване на почвата прави новата машина уникална за открития добив на въглища”, каза изпълнителният директор на мините Андон Андонов.

В дългосрочен план реализираната инвестиция в размер на 9.23 млн. лв. ще обезпечи значително минните дейности във вътрешно насипище. Десет години след последното въвеждане в експлоатация на тежко минно оборудване – /завършените през 2006 година претоварач BRs 1600 и роторен багер SRs 4000/ сега новият роторен багер ще облекчи работата по осигуряване стабилитета на реализиране на минните дейности в южната част на рудник „Трояново-север”. Той ще работи за изземване на вторичната откривка от вътрешното насипище на рудник „Трояново-1”. Част от това насипище на рудника блокира изземването на около 48 млн. т. въглища от  целика под река Овчарица. За добиването на тези въглища през следващите 15-18 години е необходимо да се изкопаят около 50 млн. куб. м земна маса от него.

Изпълнителният директор Андон Андонов разби бутилка шампанско в роторното колело на багера с пожелание за безаварийна работа. Изпълнителният директор на НОЕН Павел Чеснек благодари за доброто партньорство на инженерния състав на „Мини Марица-изток“ с пожелание за бъдеща съвместна работа.

През последните години „Мини Марица-изток“ ЕАД успешно защитава свои проекти и усвоява безвъзмездни средства, предоставени от Международния фонд за подпомагане на извеждането от експлоатация на АЕЦ „Козлодуй” и администрирани от Европейската банка за възстановяване и развитие. По последния одобрен проект на мините предстои да бъдат изградени още два нови роторни багера от най-съвременно поколение на обща стойност 30 млн. евро. Основната цел на проекта е гарантиране сигурността на енергийните доставки в страната, чрез надеждни доставки на лигнитни въглища към топлоцентралите с обща инсталирана мощност 3300 МВт в комплекса „Марица-изток.“

"За нас от водещо значение е подобряването на условията на труд чрез сигурна технологична база", каза заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков. По думите му , десет години след последното въвеждане в експлоатация на тежко минно оборудване, сега с новия багер не само ще се модернизира производството в най-голямото въгледобивно предприятие у нас, но и ще се намалят разходите за поддръжка и експлоатация при добива на въглища.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама