Белгиец, свързан с парижките атентати, е задържан в Мароко

18:24, 18 яну 16 / Свят 25 266 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Белгиец от марокански произход е арестуван в Мароко по обвинение, че е пряко свързан с атентатите в Париж от ноември. Това се казва в правителствено съобщение, пише „Ле Паризиен“.

Вътрешното министерство обяви само инициалите на арабски на задържания и посочи, че той се е сражавал в Сирия за Фронта Ан Нусра, който е клон на Ал-Каида, преди да се присъедини към "Ислямска държава".

Мъжът е арестуван в петък в град Ел Мохамедия, в района на Казабланка. Той избягал от Сирия и преминал през Турция, Германия и Холандия, преди да бъде арестуван на 15 януари в Мароко. Предстои властите в страната да дадат повече информация, посочва още френското издание.

Според разследването, белгиецът е пътувал до Сирия с един от атентаторите самоубийци, които се взриви в района на парижкото предградие Сен Дени, близо Стад дьо Франс. По време на посещението си в Сирия, той се занимавал с оръжия и установил контакти с командирите на "Ислямска държава", включително и "мозъкът на терористичните атаки в Париж" Абделхамид Абауд, посочва правителственото съобщение.

Междувременно продължава издирването на Салах Абдеслам и съучастниците му.

130 души загинаха при координирана серия от атентати във френската столица на 13 ноември 2015 година. Тогава въоръжени нападатели и атентатори самоубийци атакуваха оживени ресторанти, барове и концертната зала "Батаклан". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама