Синдиците на фалиралата КТБ атакуват Делян Пеевски

18:18, 18 яну 16 25 501 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) са подали искови молби в Софийския градски съд (СГС). Те настояват да се обявят за недействителни прихващания във фалиралата банка, извършени от шест търговски дружества, сред които и свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски, съобщава „Капитал”.

Сумата на оспорваните сделки надхвърля 76 млн. лв. и синдиците смятат, че чрез тях имуществото на банката е увредено. Чрез тях тези фирми са покрили свои кредити към КТБ с изкупени депозити на вложители в нея.

Молбите са срещу срещу: одиторската компания "КПМГ-България"; „Сиболе сървисис инкорпорейтид България", "Дрослиан България" и "Табак маркет", се свързват с депутата Делян Пеевски; "Литекс комерс" на бизнесмена Гриша Ганчев и срещу оръжейния завод "Дунарит".

С извънредни промени в Закона за банковата несъстоятелност през 2014 г. се разреши на синдиците да могат да оспорват в съда прихващания, ако преценят, че те увреждат имуществото на банката. Досега в съда бяха атакувани главно прихващания на фирми, свързани с мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, а също и с бизнесмените Едоардо Миролио и Гриша Ганчев.

Прихващанията, срещу които са се задействали синдиците, са отразени и в публикувания преди дни списък на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете, но без имената на фирмите.

Според данни на БНБ направените прихващания от затварянето на банката до отнемането на лиценза й са за близо 800 млн. лв. Синдиците вече са атакували десетки такива сделки в съда. Все още обаче няма резултат по някое от тях, а според юристи произнасянето вероятно ще отнеме месеци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама