До дни Австрия решава дали затяга граничния контрол

17:48, 18 яну 16 / Свят 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Преди срещата на външните министри на страните от ЕС по проблемите на имиграцията, първият дипломат на Австрия Себастиан Курц заяви, че Виена ще реши до сряда дали да затегне граничния контрол, съобщи "Ройтерс".

"Не можем да влезем в 2016 с това, което правехме през 2015. Лично за мен е ясно, че ако няма решение, тогава страни като Австрия ще са принудени да въведат национални мерки. На 20 януари ще има заседание на федералното правителство по въпроса за имиграцията и сигурно ще решим конкретни мерки", каза Курц.

Той допълни, че без европейска подкрепа и общи мерки, сериозно засегнатата от бежанската вълна Австрия ще търси самостоятелно решение на въпроса, а срокът за взимане на решението е  сряда (20 януари).

Политиката на гостоприемство не е решението

"Има разбиране, че политиката на гостоприемство, на откритите врати е правилният отговор на миграционната криза, но е необходимо друго решение на тази криза, каза Курц при пристигането си за срещата на европейските външни министри в Брюксел, предаде ТАСС. Според него изходът от ситуацията е да бъдат спрени бежанци на външните граници на ЕС. Това според Курц би бил идеалният вариант, но ако той не работи, трябва да има възможност те да бъдат спирани на националните граници. Министърът изрази надежда, че ще се намери общоевропейски модел за действие в кризата с мигрантите и че Европа без граници ще бъде отново реалност. "Но за всички трябва да е очевидно, че в основата на това се явява охраната на външните граници", каза Курц.

Според него на този етап не функционира защита на външните граници на ЕС в Гърция и нещо повече - няма желание от страна на властите в Атина да допуснат да им се помогне по този проблем. "Европа без граници е възможна само при сигурни граници и когато няма добро охраняване на външните граници не трябва да се чудим от създаването на вътрешни граници", подчерта Курц.

Министърът заяви, че Австрия и Германия може да окажат подкрепа на Словения за охраната на нейните външни граници. По думите му двете страни не могат да носят тежестта на мигрантската вълна. Само за изминалата година 90 000 души са поискали убежище в Австрия, поясни външният министър.

Австрия преустанови временно действието на Шенгенското споразумение

Вчера австрийският канцлер Вернер Файман каза в интервю за в. "Остеррайх", че Австрия преустановява действието на Шенгенското споразумение и въвежда контрол по границите със съседните страни от ЕС. Още на 15 януари страната обяви, че ще отказва достъп на мигранти, желаещи да преминат през Германия, вместо да поискат убежище там. Словения също обяви подобно намерение, за да избегне струпване на много бежанци на своя територия.

Седем държави от Шенген извършват в момента гранични проверки

Това съобщи на пресконференция говорителят на Европейската комисия Наташа Берто. Тя уточни, че три от тези държави (Норвегия, Швеция и Дания) са спрели действието на Шенгенското споразумение по клаузата за извънредни обстоятелства. Четири държави (Австрия, Германия, Франция и Малта) извършват проверки по клаузата за предвидими събития.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама