Снегопочистването ще продължи през цялата нощ в Русе

17:27, 18 яну 16 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
И през тази нощ цялата налична техника ще работи за да разчиства улиците на Русе, стана ясно по време на проведения кризисен щаб в Община Русе тази вечер. Участие взеха кметът Пламен Стоилов, Спасимир Димитров - директор в Дирекция „Обществен ред и сигурност”, както и началници на отдели към Общината. 

Обработването на улиците ще бъде съсредоточено върху по-отдалечените квартали, предимно "Дружба" и "Чародейка", като ще се работи по получени сигнали за непочистени малки улици. През нощта се очаква застудяване на времето и стягане на снежната покривка, което ще позволи в работата да се включи и роторната техника, която се е оказала неефективна в мокрия и кален сняг. 

Все пак от Общината отчетоха, че през целия ден малогабаритната налична техника е влизала в крайните квартали за почистване на междублоковите пространства. Служителите на КООРС са започнали проверки за неизчистени тротоари пред магазини и офиси. За констатирани нередности са издадени предупредителни протоколи. 

Особено внимание се обръща и на премахването на ледените висулки от покриви и мостове, които създават реална опасност за пешеходците.

Близо 100 са до момента сигналите за изпочупени клони или паднали дървета, на които се реагира своевременно, стана ясно по време на заседанието. Създадена е организация и се реагира на всеки случай на необходимост за оказване на медицинска помощ на граждани, заяви кметът Пламен Стоилов. По думите му няма как да се чистят пътища до вилни зони, каквито искания е имало през днешния ден, тъй като приоритет са пътищата в града и общината. Освен това, в обществената поръчка за снегопочистване не са заложени тези зони, и евентуално разчистване там от страна на Общината би било в нарушение на финансовите разпоредби. „Във вилните зони харчим публични средства само, когато спасяваме човешки животи“, заяви още Стоилов. 

В рамките на заседанието на щаба се взе решение утре зоната за платено паркиране отново да не функционира, такси няма да се събират, като се насочат усилия за нейното почистване. 

В същото време Областна администрация - Русе информира, че общинските пътища на територията на всички общини в областта се почистват и са проходими при зимни условия, с изключение на временното ограничение на пътя Червена вода – Кубрат, Обретеник-Горно Абланово-Батин, отсечките Караманово-Свищов и Обретеник-Ценово. Не е отворен все още пътят Ветово-Семерджиево и Ветово-Писанец.

Без електрозахранване са селата Баниска, Могилино и Помен от Община Две могили. Частично без ток са гр. Сливо поле, Юделник, Малко Враново, Голямо Враново и Стамболово.

Проблем с водоснабдяване има единствено в с. Юделник.

Затворен за снегопочистване и разширение на габаритите е републиканският пътен участък Русе-Кубрат. Затворен за тежкотоварни автомобили към момента остава Русе – Разград.

Отворени и проходими при зимни условия остават направленията Русе-София и Русе-Силистра.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама