Свидетел получи внезапна "амнезия" по делото за купуване на гласове

17:08, 18 яну 16 25 507 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съдът в Пловдив даде днес ход на първото дело срещу за  купуване на гласове  на последните местни избори.  Срещу подсъдимия Иван Димитров е повдигнато обвинение, че  дни преди първия тур на 25 октомври 2015 година  е предложил  на Саркис Саркисян и Тодор Котов сумата от по 30 лева. Те трябвало да гласуват за Кирил Търев, кандидат за общински съветник от ЗС "Александър Стамболийски".  В кандидатската листа той бе поставен на осмо място, но благодарение на получения най-голям брой преференциите  беше избран за съветник.

По делото бяха призовани общо 9 свидетели, двама от които съпругата и сестрата на подсъдимия Димитров. Адвокатът му поиска делото да се разгледа по процедурата на съкратеното съдебно следствие, като се разпитат само трима от свидетелите. Тодор Котов заяви, че с него се е свързал Саркисян и му е предложил 30 лева. След първоначално колебание Котов е приел, а Димитров му е записал личните данни. От своя страна, Саркисян отрече твърденията и заяви, че не си спомня подробности. Това  наложи искане от прокурор Илияна Джубрилова  да бъдат прочетени показанията му от досъдебното производство.

В разпита пред полицията Саркисян твърди, че Иван Димитров предлага по 30 лева, ако се гласува за листа номер 25 с преференция на кандидата под номер 8. По-късно Сакисян е предложил на Котов и  на другия свидетел Николай Бойнов също да се включат в схемата.

Говорителят на прокуратурата Атанас Илиев заяви, че е нормално да има разминавания в показанията. "След като приключи фазата на съдебното следствие, ще бъде изготвена оценка на доказателствения  материал и ще се прецени какво се е случило, това е работа на съда", допълни Илиев.

"Съгласно обвинителния акт парите не са били взети, но и самото им предлагане също е престъпление ", каза още говорителят на прокуратурата.

Делото беше отложено за 22 февруари, защото защитата на подсъдимия настоява да бъде разпитан и третия свидетел - Иван Цоковски, който не се яви в залата поради заболяване. На следващото заседания по искане на съдия Николай Ингилизов ще бъде приложено и копие от запис на телефон 112, защото подобен сигнал за купуване на гласове  е бил подаден и на спешния телефон.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама