България може да загуби европари за жп линията София - Видин

16:51, 18 яну 16 25 472 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България може да загуби безвъзмездно европейско финансиране за железопътни проекти в размер на стотици милиони евро. За опасността сигнализира Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт. Това може да се случи, след като България е отказала да кандидатства по новия механизъм „Свързана Европа“ (МСЕ) с проекта за модернизация на линията Видин – София с първия участък Видин – Медковец.

Проектът е обявен от ЕС за приоритетен и е задължителен за изпълнение, като крайният срок за кандидатстване за финансиране по МСЕ е 16 февруари 2015 г. Жп линията Видин – Медковец е дълга 65 км, а модернизирането й ще струва 405 млн. евро.

За сметка на модернизацията на жп линията София-Видин ще бъде довършено жп направлението Калотина-София-Пловдив в размер на около 1 млрд. евро, което ще бъде готово до 2023 г. Това заявиха от националната компания "Железопътна инфраструктура" пред сайта „Медиапул“, като обясниха, че участъкът е избран, защото европейските средства не достигат, за да бъдат направени и двата проекта.

България е избрала да бъдат подпомогнати с европейски пари по МСЕ други три проекта за общо 179 млн. евро - за реконструкции на жп линиите София – Волуяк (104,5 млн. евро за 8 км.) и на София – Елин Пелин (57,7 млн. евро за 23 км.), както и проучване за корабоплаването по река Дунав (7 млн. евро).

Инвестициите са много по-малко от тези на съседните ни Гърция и Румъния, отбелязват от инициативата. Гърция кандидатства за 700 млн. евро, а Румъния – за 1,1 млрд. евро.

През месец декември миналата година Европейската комисия подписа споразуменията за безвъзмездно финансиране на модернизация на железопътни отсечки София - Волуяк и София - Елин Пелин общо за 134,5 млн. лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама