Ръководството на мина "Ораново" изплаща близо половин милион обезщетения за починали миньори

16:24, 18 яну 16 25 246 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ръководството на мина "Ораново" ще трябва да изплати близо половин милион лева обезщетения на близките на загинали миньори. Това реши съдебен състав на Районен съд - Благоевград.

Близо 250 000 лева "кръвнина" ще получи семейството на затрупания от кална и скална маса миньор Асен Стойнев от село Полето. Във фаталния 16 юли той бил в галерия 64, където превозвал въглища. Ненадейно свлачище се стоварило върху него и го убило. Производството по делото показало, че съпругата и синът на Стойнев са разчитали само на неговата финансова подкрепа.

Младата жена получила белодробно заболяване и се лекувала в болница, а 13-годишното тогава момче се затворило и спряло да общува с връстниците си. До момента семейството е получило само обезщетението от застраховката "Живот" на миньора в размер на 43 680 лева. За причинени морални болки и страдания вдовицата на Стойнев ще получи 19 160 лева, а синът му - близо 19 116 лева. Адвокатското възнаграждение в размер на 6847 лева също се поема от ръководството на рудника.

Рудникът - гробница ще трябва да заплати и 220 368 лева на семейството на Христо Младенов, който също почина при инцидента от преди две години и половина. Решенията могат да бъдат обжалвани пред Окръжен съд - Благоевград.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама