В Македония не се разбраха за предсрочни избори, не приеха и оставката на Груевски

15:55, 18 яну 16 / Свят 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Партиите в съседна Македония не успяха да се разберат за дата за предсрочни избори след продължилите осем часа преговори в петък, предаде EU Observer.

Разговорите бяха председателствани от европейския комисар за разширяването Йоханес Хан, който пристигна в страната, след като в края на миналата седмица премиерът Никола Груевски обяви, че подава оставка.

Решението на Груевски трябваше да доведе до предсрочни парламентарни избори на 24-и април, все още не е и гласувано от Събранието на Македония. Освен че не е приета от парламента, оставката на Груевски е условна – в своя публична реч той заяви, че правителството му ще бъде разпуснато 100 дни преди изборите. Това означава, че ако изборите бъдат отложени, Груевски ще остане на власт.

Причината за провала на разговорите

Причината за провала на разговорите е отказът на Социалдемократическата партия начело със вечният опонен на Груевски - Зоран Заев да се проведат избори, при положение, че Груевски не е "разчистил избирателните списъци и не е гарантирал независимостта на националните медии". Настояването на Зоран Заев се основава на договорки, включени в политическото споразумение между Брюксел и Скопие. "Ако има избори на 24-и април, ние няма да участваме, защото няма време да се създадат условия за честно избирателно състезание. Ще продължим да се борим за свободни, справедливи и демократични условия, в които да се проведат изборите", заяви Заев.

Груевски от своя страна обвини Заев, че се опитва да отложи вота, защото социологическите проучвания показват, че неговата партия ВМРО-ДПНЕ все пак ще спечелят изборите.

Освен партията на Заев, двете етнически албански партии на Македония също са съгласни с правителството за провеждане на изборите през април. В преговорите участваха четири партии, като двете по-малки албански партии ("Демократичен съюз за интеграция" и "Демократична партия на албанците") са често обвинявани, че спазват стриктно линията на правителството. Европейският комисар Йоханес Хан настоява все пак преговорите да продължат, докато не се посочи дата за провеждане на избори. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама