Пансионът за бездомници във Варна се препълни, хората са гладни

15:48, 18 яну 16 25 544 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Капацитетът на СУПЦ "Анастасия д-р Железкова” във Варна е почти запълнен, но въпреки това и в момента там приемат бездомници, съобщи за Topnovini.bg началникът на социалното заведение Димитър Енчев.

Четирима души на средна възраст, сред които и една жена, са забелязани да лежат свити край трафопост в квартал Победа. Минусовите температури и снежните вихрушки принудили компанията от клошари да потърсят алтернатива.

"Преди минути изпратиха техен парламентьор, който дойде в пансиона да попита има ли свободни места. Разбира се, че ще ги приемем, въпреки че в момента тук живеят 144 души, а капацитетът ни е за 50. В момента в стая са по трима вместо по двама”, съобщиха от социалния дом.

По-рано днес двама мъже и една жена на средна възраст са пристигнали самостоятелно в общежитието. Те също са потърсили подслон заради лошото време.

В СУПЦ "Анастасия д-р Железкова” работи и медицинска сестра, която се грижи за болните. "Подсигуряваме им легло и завивки, но хората сами си търсят храна, дано се намерят благодетели, които да помогнат на дома. По Коледа имахме дарения, но вече цял месец не сме получавали помощи”, коментира Енчев.

Според управата на центъра през тази година се очаква Общинският съвет на Варна да гласува увеличение на капацитета с още 10 легла. "Въпреки трудностите помагаме на всеки, който се нуждае, не връщаме хора в зимното време, тъй като това създава риск за живота и здравето им", допълниха от учреждението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама