Е-гласуването дава начало на нова коалиция

15:33, 18 яну 16 / Политика 25 402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Провалената съдебната реформа, скандалите в третата власт и волята на почти два милиона българи за въвеждането на електронното гласуване, меко казано, не срещат адекватен отговор сред партиите в Народното събрание. След като 200 народни представители осакатиха промените в Конституцията, погазването на независимостта на съдебната власт от изпълнителната не прави впечатление на депутатите, а партийните централи се обединиха в мълчанието си около електронното гласуване, недоволството на граждани и по-малки партии може да прерасне в нова, голяма политическа коалиция.

От либералната формация ДЕОС подготвят широко обединение на “всички носители на политическия разум - партии, граждански организации и самите граждани”. Пред София Topnovini.bg председателят на Управителния съвет на партията Емил А. Георгиев обясни, че вече са водени разговори с формации, които подкрепят истинска съдебна реформа и електронно гласуване на избори и референдуми. Той не пожела да спомене имената на партиите, с които са се свързали, но уточни, че става въпрос за тези, чиято програма в тези две области съвпада идейно с тази на ДЕОС. Като такива партии могат да се определят "Зелените"“Движение 21” на Татяна Дончева и “Глас Народен”, които активно участваха в кампанията за е-гласуването.

Емил. А. Георгиев съобщи още, че най-вероятно предстоят разговори и с лидера на ДСБ Радан Кънев, който също започва нов политически проект. “Като личност и представител на Реформаторския блок Радан Кънев е най-близо идейно и културно най-близко до ДЕОС”, обясни той.

Целта на партията, става ясно от декларация, е коалиция, която чрез избори, “а ако е необходимо, и чрез уличен натиск - да започне с реалната промяна на политическата ни система, така че най-сетне ние, децата и родителите ни да живеем в законност, сигурност и без страх за своето бъдеще”. “Убедени сме от необходимостта за постигането на такова обединение и ще работим за неговото постигане”, казват оттам.

Повод за декларацията стана скандалния SMS, който премиерът Бойко Борисов препрати на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов миналия четвъртък. И който от партията определят като “провокативен” и “сплашващ”.

“Премиерът Бойко Борисов посети, без да е канен, Висшия съдебен съвет. С визитата си той оказа недопустим според Конституцията натиск върху съдебната власт, нахвърляйки се с безпрецедентни обвинения в “занимания с политика” към шефа на ВКС, който преди около месец в емоционална реч изрази дълбоката си тревога като гражданин от състоянието на съдебната система и от това, че тя все повече бива превземана от олигархията”, пишат от либералната формация.

И допълват, че явно от Висшия съдебен съвет са се поддали на натиска на премиера и са прекратили разследването по случая “Яневагейт”. “По този начин ВСС потули грамаден скандал за корупция и търговия с влияние, засягащ премиера, главния прокурор и други висши длъжностни лица. Прекратяването на разследването практически оневинява засегнатите”, категорични са от ДЕОС. “Резултатът е, че имаме ВСС, мнозинството от чийто членове превиват гръб пред силните на деня политици, вместо да бъдат техни независими и неподкупни съдници”, обясняват те.

“ДЕОС смятаме, че това управляващо мнозинство и това Народно събрание трябва да си ходят, след като зарязаха правосъдната реформа насред пътя, оставяйки недокоснати най-тежките пороци в сегашната уредба, като например характера и властта на прокуратурата. Сегашните управляващи, които в съвкупността си са просто политическата фасада на властващата олигархия, следва да слязат от сцената. Те трябва да бъдат заменени от ново поколение необременени от миналото политици”, категорични са от партията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама