Ски учители: Съоръженията на Витоша са опасни, не можем да обучаваме децата

15:26, 18 яну 16 25 322 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Повече от 10 години децата от София нямат нормални условия за каране на ски и сноуборд на Витоша. Не можем да ги обучаваме, защото съоръженията са стари, а някои отдавна не работят“. Това са само част от оплакванията на учителите от „Витоша ски и сноуборд училища“. На пресконференция по повод откриването на зимния сезон в планината, те отново подчертаха необходимостта от нови лифтове, тъй като старите вече са опасни за туристите.

„Съоръженията са на 30 години. Ние сме в практическа невъзможност да работим. Трябват ни писти, лифтове, водосбор. Погледнете Пампорово – курорт, който се развива прекрасно, Банско, Чепеларе. Навсякъде има нови съоръжения. Имаме три бейби влекчета и няколко детски, с това се приключва. А населението на София е повече от милион. Понеже сега е модерно да се пита кой спъва развитието на Витоша, ние питаме защо“, заявиха ски учителите.

Припомняме, че строителството на Витоша е забранено, докато не се актуализира Планът за управление на парка. Срещу него обаче възразяват хиляди екозащитници, защото предвижда застрояване в над 50% от териториите в планината. По тази причина през последната година се проведоха десетки протести, на които екозащитници поискаха незабавно спиране на строежите.

Недоволството на гражданите беше провокирано и от 20 дка унищожена гора, намираща се в близост до пистата „Витошко лале“. Протестиращите настояха за връщане на плановете за управлението на Витоша, Рила и Пирин за обществено обсъждане. Планът за управление на парка беше върнат за обсъждане, но до момента МОСВ не предприема никакви действия, подчертаха ски учителите.

„Една възможност за решаване на проблемите ние виждахме в актуализацията на Плана за управление на Витоша. Сдружението има становище по отношение на плана и сме го представили. Това не беше взето предвид.Искаме институциите, които са отговорни да вземат отношение и в частност МОСВ – да даде позиция за плана“, заяви ски учителят Марина Тепавичарова.

"Непонятно е как за последните 20 години от първия зимен курорт в страната, Витоша се превърна в последния. Трябват ни лифтове, трябват ни писти и техника“, заяви Ивайло Рангелов от сдружението.

Остарелите съоръжения на Витоша не само възпрепятстват столичани да практикуват зимни спортове, но отдавана са опасни за хората, подчертаха ски учителите. В подкрепа на твърденията им е и случаят от началото на януари, когато заради авария десетки туристи бяха блокирани на лифта на Витоша за 2 часа.

Въпреки трудните условия, учителите съобщиха, че сезонът на Витоша е започнал, като само днес около 500 деца са се качили в планината, а довечера ще има възможност и за нощно каране. По думите им в момента условията за ски и сноуборд са перфиктни, снежната покривка е стабилна, а температурата е около – 13 градуса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама