Баварски политици дадоха ултиматум на Меркел за бежанците

15:26, 18 яну 16 / Свят 25 216 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За часове канцлерът на Германия Ангела Меркел получи два ултиматума от баварски политици да смени курса на бежанската си политика.

Бившият председател на партия "Християнсоциален съюз" (ХСС) и бивш премиер на Бавария Едмунд Щойбер постави ултиматум на германския канцлер Ангела Меркел, като изиска до края на март да се намали количеството бежанци в страната. Той е изказал изискванията си в интервю за в. „Зюдойче цайтунг“, пише РИА Новости. "Ангела Меркел трябва да измени своята позиция, в противен случай катастрофални последствия очакват Германия и Европа", каза Щойбер и призовава канцлера окончателно да затвори границата с Австрия за бежанци. По думите му това е "единственият начин" да убеди другите европейски страни в това, че проблемът с мигрантите трябва да се решава със съвместни усилия.

Едноличните действия на Меркел по този въпрос са довели до "сериозен разлом" в Европа, добавя Щойбер. Партия ХСС, по думите му, ще направи всичко, за да постигне изменение на курса на "сестринската" партия "Християндемократичен съюз" (ХДС), дори ако Меркел, явявайки се лидер, бъде против.

Немските медии констатират, че натискът над Меркел се усилва, включително и сред съпартийците й.

Ден по-рано подобен ултиматум срещу нея е изказал и настоящият баварски премиер Хорст Зеехофер. Той й даде срок от две седмици, в които да промени поликитката си по мигрантския въпрос. В противен случай той ще оспори действията на Берлин пред Конституционния съд.

Пред сп. "Шпигел" Зеехофер, който е лидер на Християнсоциалния съюз (ХСС) казва, че Мюнхен планира в идните 14 дни формално да поиска от Берлин възстановяване на определени норми по границата. "Ако не го направят, за съжаление не ни остава друг избор, освен да се обърнем към Федералния конституционен съд", каза Зеехофер. Мюнхен поиска от бивш конституционен съдия правна оценка на действията на федералното правителство и според него то не защитава достатъчно ефективно федералните граници.

След като не спазва закона, то трябва да поеме и разходите за приемането и настаняването на бежанци в Бавария, смятат в провинциалното правителство.

Федералното правителство обеща милиарди евро помощ на провинциалните власти. Но въпреки това Християнсоциалният съюз, управляващ в Бавария от десетилетия, засилва натиска над партньорския Християндемократически съюз на Меркел преди важни избори в три провинции на 13 март.

Вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриел също е заявявал необходимост да се снижи количеството бежанци, пребиваващи в страната.

За защита на границите се обяви и финансовият министър Волфганг Шойбле, който предложи проблемът с мигрантите да се реши чрез повишаване на цените на бензина на територията на ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама