Ново преброяване на работодателските и синдикалните организации в НСТС очаква русенски депутат

14:12, 18 яну 16 / Политика 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предстои ново преброяване на работодателските и синдикалните организации, които участват в Националния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/, заяви днес народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Светлана Ангелова. Четиригодишният мандат на Съвета изтича през юли 2016 година и трябва да се поднови. Съгласно Кодекса на труда процедурата започва 6 месеца преди изтичане на 4 – годишния срок.

По тази причина в края на януари трябва да стартира процедурата за признаване на представителност, за да се спазят сроковете, добави Ангелова.

"Въвеждаме нови изисквания за представителност на социалните партньори на национално равнище. За представителна организация на работниците и служителите се намалява изискването за членска маса – от 75 000 членове на 50 000. По този начин се връща старото изискване, което съществуваше от 1992 до 2012 година", подчерта депутатът.

Един от основните мотиви е намаление на средния брой осигурени лица поради редица икономически и др. причини. По данни на Националния статистически институт през 2014 година средният брой на осигурените лица е бил 2 156 339, а към деветмесечието на 2015 година – 1 946 339.

"Считаме, че изискването за 50 000 членове за представителност на синдикална организация на национално ниво е най – обективно и отговаря на актуалното състояние на пазара на труда. Останалите критерии за представителна организация на работниците и служителите, посочени в Кодекса на труда остават непроменени", каза Светлана Ангелова.

За представителна организация на работодателите на национално равнище се признава тази, която има най – малко 1500 членуващи фирми, вместо досегашните 750 и общо не по – малко от 50 000 работници и служители във всички фирми от работодателската организация или 100 000 работници и служители, наети по трудов договор във всички членуващи фирми на работодателската организация.

"Завишава се броят на членуващите фирми в работодателската организация на 1 500, но отпада изискването тези дружества да дават работа на повече от 10 000 души. По този начин ще се зачитат и едноличните търговци. Изискваният от работодателите брой работници се увеличава от 30 000 на 50 000. Другите критерии за представителност на работодателите остават непроменени. Промяната в изискванията не би трябвало да засегне досегашните 4 организации – КРИБ, БСК, БТПП, АИКБ", отбеляза Ангелова.

Предложените промени създават условия за пропорционалност, максимална представителност и баланс на участниците в социалния диалог. Важно е да се отбележи, че новите изисквания осигуряват възможност интересите на микро – и малките предприятия да бъдат представлявани от работодателските организации в социалния диалог, счита Светлана Ангелова, която е зам. – председател на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама