Комисията за защита на потребителя смъмри два телекома

13:27, 18 яну 16 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на два от телекомите в България да отказват на абонатите си без каквито и да било договорни или правни основания прекратяването на контрактите си с тях. Тази заповед се обжалва от компаниите, уточниха от КЗП.

Единият от операторите е отказал разтрогване на договорните отношения, ако клиентът му не подаде заявлението за прекратяване в обекта, в който го е сключил. Подобна уговорка обаче няма в условията на оператора при сключване на договора.

Другият телеком пък принуждава потребителите да отправят предизвестие за прекратяването на контракта. Независимо от обстотелството, че общите условия на дружеството допускат писменото предизвестие да бъде подадено, както по образец, така и в свободна форма, на практика търговецът изисква от абоната си да попълни бланка.

Освен това заявлението трябва да се подаде точно месец преди изтичането на договора. В противен случай той не се прекратява.

От КЗП отчитат, че с тези си действия двата телекома неоснователно създават трудности на потребителите и прилагат нелоялни търговски практики.

В случай че съдът потвърди решенията на контролния орган, потърпевшите от действието на тези практики могат да претендират за обезщетения по съдебен ред.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама