Идеите на Първанов за промяна в Конституцията са натиск в полза на Ирина Бокова, смята политолог

13:30, 18 яну 16 / Политика 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лансираната вчера от председателя на АБВ Георги Първанов идея за промяна в изискванията за кандидат-президентите е “продължаващ натиск в полза на Ирина Бокова”. Това разкри в ефира на БНР политологът Димитър Ганев. В неделя шефът на абевейците размишляваше върху възможността за кандидати с гражданство, различно от българско, както и за отпадане на изискването за пребиваване на територията на България в последните пет години.

“Този ход за промени в Конституцията, свързани с кандидатирането за президент е стъпка в тази посока – да увеличи натиска върху властта относно Бокова. Дилемата да бъде следната – или я издигаме за генерален секретар на ООН, или левицата я издига за кандидат- президент, което може да обърка сметките на българската десница в момента”, коментира той.

Според него става въпрос за тактически ход от страна на Георги Първанов, тъй като конституционни промени до президентските избори няма как се осъществят.

Ганев посочи, че текстът за гражданството е бил заложен заради конкретни личности. “На първо място заради Андрей Луканов, който е роден в Москва, за да не може да се кандидатира. На второ място – да се елиминира възможността Симеон Сакскобурготски да се кандидатира за президент. Този член действително спъва плановете на Сакскобурготски да се кандидатира през 2001-ва година. Струва ми се, че в момента политическата конюнктура до голяма степен определя и отново възкресява този дебат около възможностите кой може да се кандидатира и кой не”, допълни той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама