Търсят красиво "лице" за новия мост в Пловдив

13:06, 18 яну 16 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Пловдив ще възложи допълнително архитектурни разработки на проектантите на бъдещия нов мост над река Марица, съобщи кметът Иван Тотев.

Това ще е първият мост в Пловдив, който освен чист инфраструктурната си функция ще има и архитектурно "лице", уточни той. Допълнителните архитектурни разработки в три варианта ще бъдат представени пред общинския Експертен съвет по устройство на територията и обсъдени с представители на Камарата на архитектите в Пловдив, каза още Тотев.

Както Пловдив Topnovini.bg писа, проектът е свързан с изграждането на т.нар. западен обход на Пловдив и предвижда трасето от южната страна на река Марица да минава по продължението на бул. "Копривщица", от западната страна на жп линията. Обект на проектирането е територията от зала "Чайка", като се включва кръгово кръстовище от южната страна на реката, след това самият мост, който от северната страна на Марица достига до бул. "България", срещу кръстовището за МБАЛ "Пловдив". Там също ще бъде изградено кръгово кръстовище.

Вече е получено и писмо от Камарата на архитектите в България във връзка с пленера "По моста", който се проведе миналата година. Пловдивчани го свързват най-много с изложбата на централната пешеходна зона, която представяше различни идеи за оформление на новия мост над река Марица, уточни Тотев.

Получените предложения, изработени в рамките на пленера, са предоставени на Община Пловдив, поясни кметът. Общината има сключен договор за проектиране на моста и ще възложи допълнително архитектурни разработки в три варианта.

Според кмета приемането на проекта ще отнеме 3-4 месеца и вероятно през лятото ще има вече разрешение за строеж на съоръжението. До края на годината ще може да стартират процедури за избор на изпълнител. Индикативната стойност на новия мост е около 16 млн. лева, без архитектурната част.

"Ще търсим оптималния вариант между цена, качество и нещо, което да направи живота ни по-пъстър", коментира кметът Иван Тотев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама