Бежанките в Европа са подложени на насилие

11:50, 18 яну 16 / Свят 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Жените и момичетата, идващи с бежанската вълна в Европа, са подложени на насилие и сексуален тормоз по време на всеки етап от своето пътуване. Това предупреждава в нов доклад международната правозащитна организация „Амнести интернешънъл“, цитирана от АП.

ените, пътували сами или само с деца, са се чувствали под особено сериозна заплаха в Унгария, Хърватия и Гърция, където са били принудени да спят до стотици мъже бежанци.  Голямото мнозинство от мигрантите, идващи в Европа, са мъже, което прави жените много уязвими, предупреждават хуманитарни работници. Жените в бежанските лагери често са принудени да използват едни и същи бани с мъжете. Някои от тях не ядат и не пият вода, за да не ходят до тоалетна. 

„След като са преживели ужасите на войната в Ирак и Сирия тези жени рискуват всичко, за да намерят сигурност за себе си и децата си. Но в момента, в който започнат пътуването си те са подложени на насилие и експлоатация“, каза Тирана Хасан, кризисен отговорник към „Амнести интернешънъл“.

22-годишна иракчанка разказала, че униформен охранител в Германия й предложил дрехи, ако прекара известно време сама с него.

Предотвратяването на насилието е затруднявано от липсата на постоянна система за приемане и регистриране на бежанците, отчитат някои хуманитарни работници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама