Студът затвори училища в цялата страна

10:46, 18 яну 16 25 594 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заради тежката метеорологична обстановка много училища от цялата страна са в дървена ваканция. Общо в 544 школа в страната денят е неучебен.

От общината в Шумен съобщиха, че заради почистването на снега и падналите дървета, днешният ден е неучебен за учениците по решение на Общинския щаб за защита при бедствия. Във вторник и сряда също няма да се учи. Изключение прави Нови пазар, където занятия ще има и днес. Денят обаче ще бъде работен за педагогическия персонал, детските градини и ясли. Ръководството на общината призовава учителите и помощният персонал в тях да се включат в почистването на дворовете и на подходите към сградите.

Във Велики Преслав също няма да се учи през днешния ден. Кметът на Шумен Любомир Христов даде 15-дневен срок на кабелните оператори и интернет доставчиците да оправят или отстранят кабелите си, които са вързани за стълбовете на уличното осветление.

Няма да се учи в Твърдица, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование в Сливен Бисерка Василева. Тя уточни, че учебни занятия няма да се провеждат само днес, поради невъзможността да се достигне до училищата. Снегът в общината е до 40 см, но силният вятър в региона е образувал преспи, което прави невъзможно да се достигне до учебното заведение, поясни кметът на Твърдица Атанас Атанасов.

Днешният ден е неучебен и за учениците от балканските села Стара река и Бяла.

Началникът на РИО на МОН - Русе Димитър Райнов е издал заповед днес да бъде неучебен ден за всички общини от Русенска област.

От днес до сряда, включително, се преустановяват учебните занятия в училищата и детските градини на територията на община Добричка, съобщи секретарят Соня Георгиева. Впоследствие ще се прецени дали "дървената" ваканция ще се продължи. Мярката се налага заради прогнозираните влошени метеорологични условия – силен вятър и застудяване. До сряда неучебни са дните за всички училища в град Добрич и град Каварна, както и за детските градини в каварненските села Вранино, Раковски и Септемврийци.

В Плевен 18 и 19 януари са обявени за неучебни дни и в община Плевен, съобщава БНР.

Днес няма да се учи и във Варненско на територията на община Аврен. Заради усложнената зимна обстановка учебни занятия няма да има в ОУ "Христо Ботев" в с. Аврен, в ОУ "Д-р Петър Берон" в с. Царевци, в СОУ "Св. св. Кирил и Методий" в с. Синдел, в ОУ "Св. Климент Охридски" в с. Дъбравино, в ОУ "Д-р Петър Берон" в с. Приселци и в ОУ "Св. Кл. Охридски" в с. Тръстиково. По същата причина в първия работен ден учебни занятия няма да се провеждат и в СОУ "Св. Климент Охридски" в Аксаково. Всички други школа във Варна и региона днес посрещат своите възпитаници с отоплени сгради и нормална продължителност на учебните часове.

В Бургаско със заповеди на кметовете на Сунгурларе и Руен днес денят е обявен за неучебен във всички училища на територията на двете общини. До обяд се очаква да бъде отменено частичното бедствено положение в община Камено. Там в момента служители от администрацията извършват опис на щетите в пострадалите къщи.

Училищата в община Търговище ще останат затворени днес и утре. Със заповед на кмета д-р Дарин Димитров вторник, също е обявен за неучебен ден заради зимната обстановка. Има достъп до всички детски заведения в града, като храната е разнесена до детските градини.

В Исперих заради усложнената зимна обстановка и тежките метеорологични условия в принудителна ваканция ще излязат учениците от общината, съобщи началникът на регионалния инспекторат Атанас Дончев. Със заповед на кмета на общината Бейсим Руфад за неучебни са обявени дните от понеделник до сряда включително. Затворени ще останат и детските градини в общината. Дончев посочи, че към момента няма постъпила информация от други общини за преустановяване на учебните занятия.

Преустановяват се от понеделник до сряд учебните занятия в община Силистра, съобщиха от Регионалния инспекторат по образованието в града. Няма да учат учениците в общинските и държавните училища. Мярката се налага заради влошената зимна обстановка. Очаква се да бъдат преустановени учебните занятия и в другите общини на Силистренска област.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама