Над 6000 именици празнуват на Атанасовден в Бургаско

10:04, 18 яну 16 25 378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
6473 празнуват своя имен ден в Бургаска област. Това съобщи за Topnovini.bg началникът на териториално звено „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО) Светозар Зехирев. Имениците само в град Бургас са 2749.

Най-срещаните имена сред празнуващите днес са Атанас и Атанаска. Мъжете с това име в областта са 4306, а в Бургас – 1937. Дамите с името Атанаска са 785 в региона и 314 в града. Трето по популярност е името Тинка, което носят 497 жени в областта и 186 в Бургас.

Именици днес са още Наско – 279 в областта и 85 в града, Таньо – 391 в областта и 146 в града, Наска – 215 в областта и 81 в града.

Атанасовден е християнски празник, на който се почита паметта на Свети Атанасий Велики. Българската православна църква го отбелязва на 18 януари. В народните вярвания Свети Атанас е представен като властелин на снеговете и ледовете. Счита се, че от този ден нататък зимата започва да си отива. Облечен с копринена риза, той отива в планината на своя бял кон и се провиква: „Иди си, зимо, идвай, лято!” Затова и празникът е известен като „Среди зима”.

Атанасовден се почита като патронен празник на ковачи, железари, ножари и налбанти, а заедно с това и като празник за умилостивяване на чумата, шарката и синята пъпка (антракс). За умилостивяване на шарките се пекат питки, които се надупчват с вилица, за да не се „надупчат” децата от шарка. На Атанасовден в Тракия се заколва черно пиле или кокошка, което се приготвя с ориз и се раздава на съседи и близки против болести. Перата се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила. В някои райони на страната моми и ергени излизат на поляните, връзват люлки, пеят, играят хора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама