ДС още управлява държавата, смята Дянков

08:45, 18 яну 16 25 658 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изпратеният СМС по време на заседание на Висшия съдебен съвет е проблем за държавата, защото показва, че властите, които трябва да са независим една от друга, не са. Това каза бившият финансов министър Симеон Дянков в сутрешния блок на Нова ТВ. Според него не се е осъществил политическия преход в България и страната ни се управлява 30 години от едни и същи хора.

"Има и нови хора, и нови партии, но не е много по-различно, защото ние не успяхме да се освободим от политическия елит от комунизма и от бившата Държавна сигурност. Например г-н Местан", смята той. Според него ДПС е роля на ДС. "Едни хора от бившата ДС бяха за Русия, други - за Турция и се стигна до сегашния момент. Стигна се до борба в момент, в който и Русия, и Турция са със сравнително отслабени позиции в света", допълни Дянков.

„Сега сме по-назад, отколкото преди година по отношение на съдебната реформа”, отбеляза той. По неговите думи преди повече от година е можело да се каже, че знаем накъде вървим, а вече желанието за реформи е променено.

Според Симеон Дянков правителството е стабилно, защото част от ресорите - инфраструктурата и икономиката, вървят добре. Но стабилност е различно от растеж, подчерта той. "Да, миналата година имаше растеж, но главно заради еврофондовете. Тази година няма да има толкова пари от еврофондовете", каза Дянков. Но посочи, че "тази стабилност може да ни успокоява само са известно време". "И това време вече мина. От тук нататък остават същите въпроси, които са от последните 25 години", категоричен е бившият финансов министър.

Бойко Борисов не управлява, той просто ръководи кабинета, добави Дянков. Но заяви, че не очаква предсрочни избори, "защото няма реална алтернатива на ГЕРБ с ясна и различна от досегашните програма". "Не мисля, че самият премиер се страхува от това да има реформа. Съпротивата идва от хората, които ще загубят позициите си, ако реформата се случи. Много от реформите не минаха именно заради тези зависимости", коментира още той.

„Там, където няма стъпки, преди година и половина правителството казваше, че ще направи основни реформи. Министрите от Реформаторския блок всъщност не правят реформи”, каза още той. Според него е имало тактически замисъл в началото на кабинета „Борисов 2” по-тежките министерства да се управляват от реформаторите.  1,2 млрд. лева са влезнали в здравната система повече, като нищо не се е изменило, допълни той.

Според Дянков,финансовият министър Владислав Горанов се справя добре, но трябва да намали дефицита на страната. Според него не сега е времето за данък „Уикенд”, затова не се е възприел добре.

Дянков прогнозира, че положението в енергетиката ще стане неудържимо. Той отбеляза, че дефицитът в системата на НЕК продължава да се увеличава, като досега той е 4,5 млрд. лева.

По темата с фалита на Корпоративна търговска банка Дянков отбеляза, че реалните загуби от фалита на банката са над 6 млрд. лева, а „Цветан Василев е най-виновен, както и политическата класа в последните пет правителства”.

Бежанския поток ще бъде тема номер едно за годината, но най-важно е къде отиват младите хора от България, каза още Дянков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама