За две години животът ни не е поевтинял въпреки спада при горивата, обяви икономист

08:14, 18 яну 16 25 726 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Цялостно в икономиката цените са се запазили или леко са се понижили, но не така, както бихме могли да очакваме предвид поевтиняването на горивата. Това заяви в интервю за София Topnovini.bg Явор Алексиев от Института за пазарна икономика (ИПИ).

По думите му в икономическата теория има едно понятие, което се нарича „лепкави цени“. То гласи, че цените са по-чувствителни в посока покачване, отколкото в посока понижаване.

„Би могло и би трябвало да очакваме, че предвид по-ниската цена на горивата някои други стоки ще тръгнат надолу. По-скоро виждаме възпиране от покачване на някои цени през последните две години – 2014 и 2015 г. В България те минаха под знака на дефлацията“, обясни Алексиев.

Според него практиката показва, че петролните продукти са с нееластично търсене. Те са такива, че дори и когато цената им е висока, фирмите ще продължат да ги изкупуват в нужния им обем, преди да се опитат да свият потреблението си.

„Ако вие притежавате някакъв тип фирма, чийто бизнес е свързан с транспорта, виждайки индикациите за трайно повишаване на цената на горивата, ще се опитате да спестите от други разходи. Или ще вдигнете своите цени, или ще опитате да съкратите персонала. Това е по-вероятно да направите първо, отколкото да свиете потреблението“, посочи икономистът.

Затова Алексиев казва, че не е еластично търсенето на горивата. Когато цената се покачвалa, търсенето не реагирало достатъчно бързо.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама