Разград чества своя празник с богата културна и спортна програма

07:17, 18 яну 16 25 425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Концерти, фотоизложби, спортни надпревари са част от програмата за Деня на Разград, който се отбелязва на 28 януари. Общо четири дни ще продължат празничните прояви, съобщиха от общинската администрация.

Старт на тържествата ще бъде даден на 26 януари от 14 часа с традиционния лекоатлетически крос „Освобождение”. По-късно, от 17.30 часа в Художествената галерия „Проф. Илия Петров” ще бъде открита съвместна изложба на Национален парк - музей „Шипка - Бузлуджа”, Художествената галерия и Регионалния исторически музей в Разград. Изложбата представя автентични фотографии и документи, пресъздаващи историята на Паметника на свободата и значимостта на събитието в българската история. Със свои експонати ще се представят също галерията и регионалният музей.

Празничната програма продължава на следващия ден - 27 януари, когато от 15.30 часа на 11 етаж  в сградата на общината ще бъде открита  фотоизложба на Центъра за ученическо, техническо и научно творчество „Небето над Разград“. Ще бъдат отчетени и резултатите от фотоконкурса, посветен на Деня на Разград.

Половин час по-късно започва тържествената сесия на Общинския съвет, посветена на празника на града. Съветниците ще обсъдят и гласуват номинациите за званието „Почетен гражданин на Разград”. Предложени за удостояване с най-високото звание тази година са бившият баскетболен състезател и треньор и поет Пламен Панчев, главният асистент във филиала на РУ "Ангел Кънчев" и изтъкнат местен състезател по шахмат Иво Владимиров и спортният деятел Руси Бухтев /посмъртно/. Ритуалът за връчване на отличията „Почетен гражданин на Разград” и „Почетен знак за принос към икономиката на община азград” е насрочен за 18 часа в залата на Общинския културен център.

Празничната програма ще продължи с концерт на Държавна опера - Русе  „Класиката среща АББА“. Изпълнява се от Русенска филхармония и рок банда. В концерта са включени най-големите хитове на шведската група. Поп певиците от Германия - Даниела Щингел и Илона Герулат се превъплъщават в Агнета и Фрида, а невероятната им прилика с великите идоли, както визуална, така и акустична, е причината програмата им да взривява публиката в Германия и редица европейски страни. Диригент е Владимир Бошнаков.

Денят на Разград - 28 януари ще започне с празничен водосвет, посветен на Деня на Разград и заупокойна панихида за загиналите руски воини и български опълченци. Той ще бъде отслужен от 9.30 часа в  храм „Св. Николай Чудотворец“ .

От 11 часав Общинския културен център е традиционното детско парти „Честит рожден ден” за децата, родени на 28 януари. В 17.30 часа от площада пред КНСБ тръгва факелното шествие на полковите икони, които ще бъдат въведени в Мавзолея - костница на загиналите руски войни и български опълченци. Веднага след това на площад „Възраждане” е ритуалът за поднасяне на венци и цветя пред Мавзолея- костница. Празнични илюминации ще закрият програмата за Деня на Разград.

Последното събитие, посветено на празника на града е концертът  на Разградската филхармония „Проф. Димитър Ненов”. Той ще се състои на 29 януари от 18 часа в Общинския културен център, а солисти ще бъдат младите пианисти Хасан и Ибрахим, участници в Детската Евровизия.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама