"Фигаро": Европейка на път да наследи Бан Ки-мун

22:51, 17 яну 16 / Политика 25 556 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Данък върху луксозните стоки  и върху забавленията, за да се финансира ООН, идеята е смела. Тя се прокарва от българката Кристалина Георгиева, вицепрезидент на Комисията Юнкер която същеврменно е в добрата позиция  като много силен претендент да наследи в края на годината Бан Ки-мун", пише "Фигаро" в неделния си брой. Изданието представя Кристалина Георгиева като фаворит за генерален секретар на ООН.

"Тази твърда жена, отговаряща за бюджета на ЕС, няма никакви съмнения как изкусно да се оправят сметките на хуманитарната помощ в глобален мащаб. По този въпрос тя е изготвила доклад, който в неделя връчва на генералния секретар на ООН", пише авторът на статията Кристиан Леменстрел във "Фигаро".

"Няколко сантима, няколко долара отчисления от билетите за спортни съзтезания, концертите, представленията, луксозните стоки, пътуванията и защо не сметките за такси", казва тя и уточнява: "всичко това ще бъде, разбира се, на доброволна основа".

"Фигаро" припомня, "когато през май Бан Ки-мун й повери работата върху новия начин на финансиране на хуманитарната помощ, той знаеше към кого се объща. Кристалина Георгиева е била вицепрезидент на Световната банка Става дума към 25 те милиарда долара, които ООН всяка година изразходва за хуманитарни мисии, да се добавят още 15 милиарда. От 2010 г. тя се занимава със сметките на ЕС, включително и хуманитарната помощ, най-голямата в света. Тя знае как да се справя с ограничния европейски бюджет въпреки големите амбиции на Брюксел".

Френското издание коментира, че "поръчката на Бан Ки-мун е даване на рамо, дори нещо като официално посвещаване в ранг" и допълва, че Тази година Съветът за сигурност  най-вероятно ще даде поста на генерален секретар на Източна Европа". 

Фигаро не спира със суперлативите по отношение на Георгиева до тук, а продължава, като цитира високопоставен служител на ООН, според когото "Гoспожа Георгиева е отличен кандидат. Тя отговаря на всички критерии: международен опит, усет за лидерство и мендажерски опит на най-високо равнище, към което се добавят образование в Масачусетски технологичен университет, London School of Economics".

"Една друга българка, Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, също е сред кандидатите", отбелязва "Фигаро". Според изданието, Кристалина Георгиева засега "благоразумно отказва да се включи в съзтезанието."

"Работата ми е тук, в Брюксел", казва тя. На 63 години, Кристалина Георгиева знае, че никога не е добре да  обявиш кандидатурата си прекалено рано..." Така завършва статията на Кристиан Леменстрел във "Фигаро".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама