Снегът затвори пътища, наводни къщи и остави без ток стотици хиляди домакинства (обобщение)

19:21, 17 яну 16 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Затворени пътища и железопътни участъци, наводнения и спиране на електрозахранването. Такива са резултатите в цялата страна след валежите на сняг и дъжд през последното денонощие.

Бедствено положение е обявено област Смолян. Заради снега река Черна преля на няколко места в града. В кв. "Устово" са залети няколко малки цеха и няколко дървени постройки са отнесени от водата. В Хасково и Кърджали е обявен червен код. Там обаче обстановката постепенно вече се нормализира, но остава усложнена в североизточната част на страната - областите Велико Търново, Русе и Силистра.

В столицата ситуацията след снеговалежа е спокойна, като 200 снегорина разчистват централните булеварди. Няма домакинства в София без ток, като през деня авария имаше само в кв. Горна Баня.

От пресцентъра на МВР съобщиха, че от сутринта екипите на „Пожарна безопасност“ са извършили 358 спасителни дейности, а към момента пожарникарите участват в локализирането и ликвидирането на 61 произшествия. Обявено е частично бедствено положение на територията на община Хасково за селата Динево, Стойково и Родопи. Река Харманлийска е излязла от коритото си в района на село Динево и е наводнила 32 къщи. Наводнен и затворен за движение е пътят Хасково – Динево.

Близо половин милион домакинства останаха без ток

Снеговалежът остави над 450 000 абонати на трите електроразпределителни дружества без ток - на територията на EVN 160 населени места са без електрическо захранване или 147 хиляди абонати, на територията на ЧЕЗ 400 населени места са без ток, тоест 183 690 души. 397 населени места или 120 00 абонати на „Енерго про“ също очакват дружеството да се справи с авариите в електрозахранването.

Служители от 400 екипа на ЧЕЗ си проправят път пеша през дълбок сняг и отстраняват паднали дървета, за да локализират повредите, съобщиха от компанията,доставяща ток в Западна България.  Има стотици счупени изолатори и скъсани проводници. На места снежната покривка е над половин метър.

Пътниците на БДЖ също са потърпевши от лошото време

Пътуващите с влак също станаха потърпевши от лошото време. От БДЖ съобщиха, че спират движението на влакове в 8 железопътни участъка в страната - Пирдоп – Тъжа, Тулово – Змейово, Мост – Кърджали, Самоводене – Велико Търново, Благоевград – Симитли, Каспичан – Мътница, Бойчиновци – Монтана и Гавраилово – Шивачево.

Пътниците във влака от Варна за София престояха два часа в района на Шумен, за да бъде отстранена авария и влакът да тръгне отново към столицата.

Снегът затвори десетки пътища в страната

От Агенция "Пътна инфраструктура“ съобщиха, че 8 участъка в страната са затворени за движение, заради различни повреди вследствие на обилния снеговалеж. Това са областите Къпджали, Враца, Кюстендил, Смолян, Благоевград, Перник, Сливен и Хасково. Те предупредиха шофьорите да се въздържат от пътувания в областите Шумен, Силистра и Разград, заради силния вятър. От АПИ твърдят, че в момента видимостта в трите района е нулева, а заради снегонавяванията пътищата не са почистени.

Цял ден беше спряно движението на автомобили през прохода „Петрохан“, заради паднала лавина. От АПИ уточниха, че това се е случило в района на билото, като обясниха, че екипите им трябва да отстранят над 120 линейни метра снежна маса от пътното платно. Движението през прохода вече е възстановено.

Едва в края на деня от АПИ съобщиха, че АМ „Хемус“ в област Варна и път I-2 Варна - Шумен се затварят за движение на автомобили. За момента придвижването по АМ „Тракия“ се извършва нормално при зимни условия, добавиха от агенцията.

Неочаквана ваканция за учениците в четири общини в страната

Заради извънредната обстановка в страната училищата в някои области няма да отворят врати в понеделник. Утре ще бъде неучебен ден на територията на община Търговище. Решението беше взето със заповед на кмета на Търговище д-р Дарин Димитров.

Първият делничен ден от новата седмица ще бъде неучебен и в Шумен, решиха от Общинския щаб за защита при бедствия. Педагогическият персонал обаче остават на работа. Понеделникът е работен и за яслите и детските градини, като се очаква от учителите и помощният персонал да се включат в почистването на дворовете и на подходите към сградите. Според развитието на метеорологичната обстановка допълнително ще бъде съобщено дали ще се възстановят учебните занятия във вторник или неучебното време ще бъде удължено. Децата в община Русе също няма да учат утре. Врати ще отворят само училищата в самия град.

В община Добрич неучебни ще бъдат следващите три дни. Ваканцията е разпоредена от кмета на града Йордан Йорданов.

Два дни "дървена" ваканция обявиха и от Регионалния инспекторат по образованието в Плевен. Заради падналия сняг се преустановяват учебните занятия в понеделник и вторник (18 и 19 януари). Дните са определени за неучебни със заповед на кмета на Община Плевен.

В Пордим също няма да се учи в следващите два дни, а в Никопол се преустановяват занятията само на 18 януари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама