Сливен почете една от най-светлите дати в историята на града

18:30, 17 яну 16 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тържествена церемония по случай 138 години от Освобождението на Сливен от османско иго се проведе днес пред морената с паметна плоча на площад „17 януари”. Десетки граждани се събраха на едноименния  площад в квартал „Клуцохор”, за да отдадат почит към хората, отдали живота си за освобождението на Сливен. Заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен по повод освобождението отслужи Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий в съслужие със свещеници от храм „Св. Николай Чудотворец“.

„17 януари означава дълг да продължим делото на предците ни, за които той е бил ден първи на свободата, да се опитаме да се впишем достойно в линията на съзиданието, в името на едно по-добро настояще. Тази историческа дата е и ден за почит към паметта на всички загинали за освобождението ни. Техният живот, пожертван в една справедлива за България война е причината да имаме нашата държава и нашия Сливен“, каза в словото си кметът Стефан Радев.

„Преди 138 години, изстрадалият ни град е съумял да подготви своето бъдеще, обзет от въжделения за самоизграждане и чрез мисълта за подредба, за организация, обединение и много труд е започнал да развива своята икономическа мощ и духовна култура“, каза още градоначалникът, като изрази надежда, че Сливен ще продължи да се развива.

В памет на загиналите за Освобождението на Сливен и в знак на признателност с военни почести бяха поднесени венци и цветя от кмета на Сливен Стефан Радев, зам.-областния управител Камен Костов, председателят на Общинския съвет Димитър Митев и общински съветници, Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий, командването на военно формирование 22220, ръководството на ОД на МВР и Регионален инспекторат по образование – Сливен, СОСЗР, Съюз на ветераните от войните, Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите, Съюз на ветераните от войните на България, Дружество за приятелство с народите на Русия, Регионален исторически музей – Сливен, Общински клуб „Русофили“, Дружество на руските граждани, живеещи в Сливен „Отчий дом“, Военен клуб – Сливен, Гражданско сдружение „Свети Георги Победоносец“, политически партии, организации, ученици и граждани.

Цветя бяха поднесени още от името на министъра на земеделието и храните Десислава Танева, евродепутата Мария Габриел и народните представители Мария Белова и Петър Петров.

Организатор на проявата, посветена на днешния паметен за Сливен 17 януари, е Община Сливен, съвместно със Светата Сливенска митрополия, Регионалния инспекторат по образование - Сливен и Военно формирование 22220 – Сливен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама