Преустановяват се учебните занятия в област Разград

18:12, 17 яну 16 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заради тежката зимна обстановка се преустановяват учебните занятия във всички общини на област Разград, съобщи началникът на регионалния инспекторат по образованието.  Неучебен ще е утрешният ден за учениците в Лозница, Цар Калоян, Завет, Самуил и Кубрат. Учениците от община Разград няма да учат и във вторник,  а тези от Исперих ще са във ваканция до сряда включително.  Решенията са съгласувани с Регионалния инспекторат по образованието.

От общинската администрация в Разград съобщиха, че пътищата в общината се почистват, а от утре сутринта започват да се почистват и тротоарите. Три улици за затворени, заради паднали клони или цели дървета – това са „Арда”и част от „Гаврил Кръстевич”, а проблемът на улица  „Станка Николица” е паднало дърво, което е затиснало кола и е препречило пътя. Тези участъци ще останат затворени тази нощ, защото предстои отстраняване на надвиснали и паднали дървета и клони.

Централната част на града не може да се почиства със снегорин, заради проведения основен ремонт, там се чисти с малки снегорини и три машини бобкат, уточниха от общината. Поради липса на електрозахранване за Помпена станция Черковна, е вероятно да бъде прекъснато водоснабдяването на селата Мортагоново, Ясеновец, Радинград и Ушинци.

Кметът на Исперих Бейсим Руфад заяви, че обстановката в общината е нормална при зимни условия. Пътищата се разчистват, няма населени места без ток и вода.

По думите на кмета на Кубрат Бюрхан Исмаилов положението в общината е тежко. Затворени за движение са пътищата от общинската пътна мрежа заради много силни снегонавявания, очаква се те да бъдат отворени утре. Основните артерии в града са почистени, но има странични улици, които ще бъдат почистени утре. Електроснабдяването в населените места вече е възстановено, вода няма само в селата Каменово и Равно, поради проблем на станция Топчии. Исмаилов заяви още, че общината има готовност да приеме бедстващи хора, като е осигурена храна и подслон за нуждаещите се в ученическото общежитие в града.

Обстановката в община Самуил е също усложнена, каза кметът д-р Бейтула Сали. В момента само в едно село няма ток и в едно частично. Пътищата се почистват, но има много навявания и ако продължава до сутринта така, може да има и затворени пътни участъци, каза кметът. Към момента е затворен само пътят към  Кривица, заради закъсала техника.  Няма бедстващи хора.

В община Цар Калоян пътищата се почистват и са проходими при зимни условия. Няма населени места без ток и вода. Притеснението на кмета на общината Даут Аляовлу е, че ако пътя Русе-Шумен остане затворен, общината може да остане и без хляб, защото той се доставя от Русе. Кметът заяви, че в Цар Калоян има места за настаняване на бедстващи и закъсали по пътищата.

Обстановката в Завет е нормална при зимни условия. Пътищата продължават да се чистят, няма затворени пътни участъци. Заради силния вятър и снегонавяванията има вероятност през нощта да се затворят част от пътищата в общината, каза кметът. Без ток са селата Сушево и Веселец.

В Лозница също продължават да се чистят пътищата. Ток няма само в село Манастирци.

По информация на зам.-областния управител Нурие Црънгалова в момента по почистването на републиканската пътна мрежа са ангажирани 48 снегопочистващи машини. Остава в сила забраната за движение на тежкотоварни автомобили над 12 тона на територията на цялата област. Продължава да е затворен за всички превозни средства пътя Русе-Разград-Шумен. Има много силен северозападен вятър, около 30 см е снежната покривка. Има силни снегонавявания и преспи по откритите части, което затруднява почистването на пътната мрежа. Постъпили са два сигнала за закъсали автомобили. Единият е на пътя Кубрат-Завет, като в момента на място е роторна машина, която разчиства пътя, за да помогне на колата. Три автомобила са закъсали на пътя Разград-Търговище до село Синя Вода, там ще бъдат пренасочени почистващи машини, които да помогнат на автомобилите и пътниците.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама