Българово ще има канализация до края на годината

17:22, 17 яну 16 25 557 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До края на годината вторият етап от канализацията в Българово трябва да е приключил. Това съобщи за Topnovini.bg кметът на града Йордан Йорданов. Той обясни, че вече са обходени всички улици в населеното място, направен е необходимият снимков материал и фирмата вече е започнала да разполага техниката си.

„До няколко дни целият набор от транспортна и копачна техника ще бъде тук. Подготвят се и офисите на инженерния състав в една сграда на територията на Българово. Така че сме готови за работа по един от най-важните проекти за Българово“, допълни Йорданов.

В края на месец ноември м.г. обществената поръчка за втория етап от канализацията в Българово бе спечелена от "Кристална вода" АД. Фирмата успя да пребори цели 10 добре познати в сферата на строителството дружества. 

Името на "Кристална вода" стана печално известно през 2009 г., когато в съдружие с "Главболгарстрой" тя спечели проекта на ремонт на ВиК мрежата в община Приморско. Сред акционерите на "Кристална вода" тогава бе бившият член на Висшия съвет на БСП Мадлен Стоянова. Малко преди това пък Стоянова работеше в прессекратарията на президента Георги Първанов. Според правилника на парламента депутатите нямат право да участват в управлението на търговски фирми и така Стоянова влезе в сериозен конфликт на интереси. От 2010 година тя вече не фигурира в състава на директорите на дружеството. "Кристална вода" е била създадена четири месеца преди началото на търга и е нямала никакъв опит в ремонта на ВиК мрежи. Консорциумът печели обществената поръчка с цена, 2 стотинки, по-ниска от прогнозната стойност.

Припомняме, че през 2011 г. Община Бургас отпусна 1 000 000 лв. за реализацията на първия етап от цялостния обект „Канализация и ПСОВ гр. Българово”. Той включваше изграждането на довеждащ колектор и питеен водопровод до терена, предвиден за пречиствателна станция в Българово, и прокарване на 2-та главни колектора от канализационната мрежа за битови отпадни води с обща дължина 2200 метра под няколко улици в града.

Сега започва вторият етап, за който дълго време се чакаше финансиране. Новата канализационна мрежа се предвижда да бъде с дължина близо 13 метра, като в проекта са заложени канализационни отклонения за всеки един от общо 838-те имота в населеното място.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама