Първанов иска и чужди граждани да могат да са кандидат-президенти

15:39, 17 яну 16 / Политика 25 243 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на АБВ Георги Първанов поиска поправки в Конституцията, с които да промени начинът на избор на държавния глава и изискванията за кандидатите. Това стана по време на кръгла маса, организирана от партията. Предстоят консултации с останалите партии относно промените.

Според Първанов, изискването бъдещият президент да е роден задължително в България и през последните пет години да е живял в страната е архаично и трябва да отпадне. "В 21 век подобно ограничение е безсмислено и няма място в българската конституция. Питаме ли се колко български граждани, живеещи по света, са потенциално потърпевши от тези ограничения? Това са интелигентни хора, които биха могли да дадат свежест в българската политика", каза той.

По думите му, трябва да отпадне и изискването, според което, за да може да бъде избрана президентска двойка на първи тур, да са гласували 50% от избирателите.

Председателят на АБВ за пореден път обяви и идеята си за увеличаване правомощията на държавния глава, като например - прякото иницииране на референдум.

Той смята, че тема на дискусия трябва да стане и начинът за преодоляване на президентското вето от парламента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама