Бургаски волейболен клуб става домакин на републиканското първенство за деца

15:16, 17 яну 16 / Спорт 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургаският спортен клуб „Дея Волей” ще бъде домакин на втория кръг от републиканското първенство по волейбол за деца. Съперници на бургаския клуб ще са общо 12 гостуващи отбора в различни възрастови групи.

Младите волейболисти ще се изправят един срещу друг в спортна зала „Никола Станчев” на 19 и 20 март – момичета до 15 години, на 9 и 10 април – момчета до 12 години и на 24 април – момчета на 13 години.

Състезателите от „най-младата” българска волейболна школа вече усилено тренират за шампионата. От 31 януари до 7 февруари 30 деца и четирима треньори ще пренесат подготовката си на лагер-школа в Сопот, а за пребиваването им там клубът изцяло поема разходите.

СВК „Дея Волей” съществува от една година, но вече заема своето място в спортния живот на страната. През декември 2015 г. той бе домакин на част от срещите от първия кръг от Държавния шампионат по волейбол за деца 2015/2016 г. В края на миналата година специален гост на клуба бе селекционерът на българския национален отбор по волейбол Пламен Константинов.

Той дойде, за да подкрепи школата по волейбол за деца и юноши, в която тренират 150 деца - бъдещи шампиони. Оценил желанието, с което се работи в клуба и дългосрочния проект на създателите му, селекционерът се срещна със състезатели и родители, за да ги насърчи да се възползват от възможността да развиват отборния дух и физиката си.

„Дея Волей” е от малкото спортни клубове в страната, които осигуряват за своите спортисти напълно безплатни тренировки и участие в състезания. От децата се иска единствено да овладяват умения в спорта и да учат. На тренировките те идват с бележници и тези, които са получили слаби оценки, не се допускат до тренировка, уточнява спортно - техническият директор Георги Казаков.

Сега в СВК „Дея Волей” тренират общо 150 деца на възраст от 8 до 15 години. Тренировките се провеждат под ръководството на 6 треньори във физкултурните салони на 6 училища и 2 спортни зали.

„Създадохме този клуб, защото искаме децата на Бургас да спортуват и чрез колективния спорт да получат правилно развитие като личности. Проектът ни е дългосрочен, целта ни е да влезем в професионалния волейбол. Но не искаме да създадем отбори като купим състезатели. Ще ги изградим в нашата школа. След години някои от децата, които сега тренират тук, ще се развият като състезатели и ще съставят ядрото на бъдещите бургаски професионални отбори”, казва президент на клуба д-р Александър Маджуров.

През следващата година клубът възнамерява да заяви участие в Държавното първенство по волейбол за  мъже във „В” група. В състава на бургаския отбор ще се включат и треньорите на детската школа в „Дея Волей”. Клубът има идея да учреди и турнир по волейбол за купата на Бургас. А амбицията на президента д-р Маджуров е той да се разширява и в бъдеще да включва и други школи, които от долу нагоре да изграждат професионалните спортисти на Бургас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама