Обстановката в София след снеговалежа - без катастрофи, но непроходимо за пешеходци (обобщение) (снимки)

15:10, 17 яну 16 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С над 30 см. снежна покривка осъмна столицата в неделя. Снегопочистващите фирми в София продължават с почистванията на града след продължителния снеговалеж през последното денонощие. Въпреки сложната обстановка, ситуацията в града за момента е спокойна. Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви на извънреден брифинг днес, че около 200 снегорина са почиствали града през цялата нощ и ще продължат и днес.

Още сутринта от пресцентъра на общината съобщиха, че обработката на пътищата се изпълнява приоритетно по трасетата на обществения градски транспорт, опасни и стръмни участъци и мостове. Продължава работата по почистване на града. Още от вчера в София работи цялата налична снегопочистваща техника. Машините обработват със смеси срещу заледяване и избутват снежната маса от пътните платна. Почистването обхваща всички 24 райони на Столична община, твърдят от институцията.

Те се ангажираха още и с почистването от снега на спирките на градски транспорт. От общината обявиха, че няма промяна в маршрутите на колите на градския транспорт. Натрупалият сняг обаче затрудни движението по планинските пътища Железница – Бистрица и за Желява, по които се движат автобусни линии 70, 98 и 118.  Поради усложнената зимна обстановка пътищата в Природен парк Витоша - Драгалевци-Алеко и Бояна – Златни мостове са затворени за движение.

Въпреки усложнените пътни условия, до момента в полицията не са получени сигнали за тежки катастрофи на територията на столицата. Станали са обаче 20 леки пътнотранспортни произшествия, в които има само материални щети. От общината и от МВР се обърнаха към столичани с молба да не излизат днес с автомобилите си, ако това е възможно. Предупредиха, че хората с коли трябва да карат бавно и с повишено внимание, защото пътищата навсякъде са мокри и заледени.

За пешеходците в столицата обаче ситуацията още не е овладяна. Тъй като се почистват приоритетно булевардите, по-малките централни улици и тези в кварталите са абсолютно непроходими. Почистването обаче все пак е започнало. Но все пак столичани, които не се придвижват с автомобили трябва да нагазват във вода над глезените, а единственото решение за момента е пешеходците да излизат с гумени ботуши.

Зимната обстановка създаде проблеми и на пътуващите с влак. От БДЖ съобщиха още сутринта, че спират движението на влакове в 8 участъка в страната. Повече от два часа пътниците от влака Варна - София бяха в принудителен престой близо до Шумен. За щастие движението е възстановено и пътниците се прибират към столицата.

Лошото време не се отрази на пътниците на летище „София“. От аерогарата потвърдиха пред София topnovini.bg, че нямат отменени полети. Заради почистването на пистата обаче, част от пристигащите полети са с малко закъснение.

Потърпевши от лошото време са и жителите на столичния квартал „Горна Баня“. Вече няколко часа те са без електричество. От ЧЕЗ-София съобщиха на страницата си в интернет, че авариините екипи на дружеството работят по отстраняването на проблема. В периферията на столицата обаче електрозахранване няма в софийските села Владая и Мърчаево. Причина за аварията е тежкия сняг, който е скъсал жици. От ЧЕЗ обещаха до 18:00 часа днес електроснабдяването в двете села да бъде възстановено. До 21 ч. обаче без ток ще бъдат живеещите в Нови Искър и Локорско, където аварията също е от сутринта.

От Столичната община обявиха, че почистването на централните булеварди продължава с местата за паркиране в "синя зона" на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Христо Ботев".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама