АБВ търси подкрепа от всички партии за бъдещия президент

12:19, 17 яну 16 / Политика 25 283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Партията на Георги Първанов ще започне широки консултации за максимално консенсусна кандидатура за президент. Това стана ясно по време на днешната дискусия на АБВ, озаглавена “Президентът – национален лидер или придатък на изпълнителната власт”.

Според партийците държавният глава е обединител на нацията и като такъв той трябва да бъде подкрепен от всички партии. Засега от АБВ не са обявили своята кандидатура, но Първанов посочи, че такава със сигурност ще има.

От думите на Ивайло Калфин днес стана ясно, че това най-вероятно няма да е самият лидер на партията, който два мандата бе държавен глава.

“Днес излизам тук и искам да бъда пределно ясен, ние от АБВ ще бъдем твърде категорична алтернатива на политиката провеждана от настоящия президент. По всеки клон от тази политика ние ще отстояваме своите алтернативни виждания”, каза пред над 600 абевейци Първанов.

"Правил съм кампания за един месец през 2001 г. и съм правил кампания за цяла година през 2006 г. Разумното, отговорното е да има кампания от поне една година, да се обменят идеи, защото обратното означава да се примирим, и да изчакаме технолозите на изборите да си свършат работата", коментира председателят на АБВ.

„Няма да крия, че част от екипът ни се притесняваше - не звучи ли малко грубо този придатък. Нека да бръкнем в раната, да назовем нещата със собствените им имена. Дебатът изисква откровеност и острота, не само идеи и позиции", уточни Първанов. “За националния интерес, трябва да потърсим начини да реализираме широк консенсус на президентската кандидатура още преди изборите. Отдавна сме се опитвали да предизвикаме дебат, но сме се сблъсквали с високомерието на една политическа централа. Отчаяната битка за запазване на монопола в лявото пространство, ще е за сметка на българската политика като цяло, а не само в ляво",категоричен бе Първанов. Той изрази мнение, че за левицата не е тактически печеливш поредният политически сблъсък. "Не е добре за институцията на държавата едно поредно премерване на силите между левите и десните", добави още Първанов.

Той коментира, че ако не се намери консенсус вляво, АБВ ще има готовност със свой кандидат, с когото ще разширява идентификацията и образа си. Лидерът добави, че подкрепа за други кандидати без коалиционно споразумение няма да има. "Еднополюсният модел на управление не е полезен, дори е вреден. Държавният глава трябва да бъде реален партньор, но и силен коректив на едно управление", каза още Първанов.

“Твърде често предизборните политическите платформи, с които кандидатите за държавен глава се явяват, се разминават със задачите и проблемите, които избраният президент в действителност трябва да се справя. Факт, доказан от световната практика. Затова и очакванията към кандидатите за тази позиция трябва да излизат много извън рамките на конкретната им визия за техния управленски мандат”, заяви още Калфин.

„Последните два месеца преди да се проведе самият вот на предишните избори, така и не можа да се проведе една кампания за това какво очаква обществото, какво бихме искали ние като избиратели да видим в избраните. В една по-спокойна атмосфера в следващите няколко месеца да се опитаме да създадем дискусия за това какво очакваме от президента. Очакванията към държавен глава трябва да са такива, че да излизат извън рамките на една предизборна кампания и предизборни обещания. Президентът не трябва да бъде само обединител на нацията по Конституция, но и да предприема действителни действия това да се случва“, категоричен бе вицепремиерът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама