Пускат във ваканция учениците в Шумен и Велики Преслав

12:17, 17 яну 16 25 860 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Неучебен ден за училищата на община Шумен ще е утрешния понеделник. Това се налага заради необходимост от разчистване на снега и падналите клони, както и запазване на здравето на учениците.

Решението бе взето на заседание на Общинския щаб за бедствия и аварии. Неучебен ден ще бъде понеделник и в Община Велики Преслав, информираха от пресцентъра на Областна администрация.

Фирмите, ангажирани със снегопочистването в община Шумен, ще започнат приоритетно да почистват участъците около детските градини и ясли, за да могат родителите утре да оставят децата си в забавачките. Ще се почиства и около болницата, поликлиниката, кофите за смет.

За работещите в сферата на образованието понеделник ще е учебен ден. Учители и помощен персонал ще бъдат включени в почистването на районите около училищата, за да може учебния процес да се възстанови максимално бързо.

От общината за пореден призоваха гражданите да не предприемат пътувания, да избягват разходките в града и около него с оглед на това, че все още има много надвиснали клони и дървета, които могат да застрашат живота им.

Кметът Любомир Христов даде 15-дневен срок на кабелните оператори и интернет доставчиците да оправят или отстранят кабелите си, които са вързани за стълбовете на уличното осветление. От тези кабели много от стълбовете са наклонени и има опасност да паднат, а освен това не е изключено градът да остане и без улично осветление.

“Ако кабелните оператори не си свършат работата, то общината ще наеме фирма, която да отстрани проблемните кабели”, закани се кметът Любомир Христов.

В ранния следобед общинските пътища са проходими при зимни условия, стана ясна на заседанието на Щаба по бедствия и аварии. Няма бедстващи хора, градът е снабден с хляб.

Заради многото надвиснали дървета и клони не е отворен пътя към “Паметник “Създатели на българската държава”, там има проблеми и с електрозахранването. На щаба бе решено камион на БАРС да се опита да проправи път, а камион на ОП “Паркинги и гаражи” със служители на пожарната да започнат рязането на опасно надвисналите клони, за да може и Енерго Про да стигне до обектите си, за да отстранят повредите.

Без ток все още са селата Царев брод, Велино, Вехтово, Салманово, като екипи на Енерго Про работят за отстраняване на авариите, но и техните действия са затруднени от надвисналите от тежкия сняг клони на дърветата.

Автобуси по междуградските линии не пътуват от шуменската автогара. Сутринта е имало един курс до Варна, като автобусът се е върнал, но за момента няма да се пускат автобуси за други градове и села.

От общината за пореден път призоваха гражданите да не паркират по улиците, защото пречат на почистването.

За аварии, нередности и други гражданите могат да подават сигнали на телефон 054 877 221 в Районно управление на МВР в Шумен и на телефон: 054 800 676 в Областното управление на МВР в Шумен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама