Трети дубъл за продажбата на мол „Странд“, цената му се сгромоляса до 15 млн. лв.

11:15, 17 яну 16 25 396 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За трети път ще се опитат да продадат бургаския мол „Странд“, установи проверка на Topnovini.bg. Цената, предложена от частния съдебен изпълнител Янко Бъчваров, е 15 000 000 лв. Причина за продажбата на единствения в България открит търговски център, са дългове към Община Бургас. Процедурата беше поискана заради сумата от 448 хил. лв. под формата на неплатени местни данъци и такси. Собственикът на проекта - "Странд Бургас", не е направил плащания дори и след подписаното споразумение за разсрочване.

Търгът е започнал да тече от 15 януари и ще продължи малко повече от месец. През това време желаещите купувачи могат да подават своите ценови предложения в Бургаския районен съд. Постъпилите оферти ще бъдат обявени на 9 март тази година в присъствието на всички участници.

През септември мол „Странд” в Бургас бе изкаран на тезгяха за първи път. Тогава цената му бе 33 301 717.50 лв, търгът обаче претърпя провал, а месец по-късно цената му вече бе паднала на 26,6 млн. лв.

Парцелът на имота е отреден „За търговски център за промишлени стоки” със заповед от 2008 г. на вече бившия бургаски зам.-кмет по строителството и настоящ депутат Костадин Марков. Впоследствие там бе построен Търговски център „Дъ Странд“. Очакванията той да се превърне в един от печалившите молове обаче така и не се сбъднаха.

Върху имота има вписани договорни ипотеки от двама кредитори – „Ви Еф Ти Лимитед” от Лондон и Корпоративна търговска банка (КТБ).

Мол „Странд” отвори врати през юли 2013 г. и спря да работи на 23 септември 2014 г. Причина за това стана ситуацията със затварянето на КТБ, която беше основната финансираща институция на обекта, а очакванията той да се превърне в един от печалившите молове така и не се сбъднаха.

Както Topnovini.bg вече писа, земята под мола "Странд" е придобита през 2007 г. от фирмата "Ти Пи Ай Бургас" ЕООД с кредит от английската фирма и КТБ. През септември 2011 г. "Ти Пи Ай" се преобразува в "Странд Бургас" ООД, а впоследствие в "Странд Бургас" АД. При учредяването на акционерното дружество записват акции бившите съсобственици на ООД-то "Вивес" АД (9362 акции) и "Зет Би Ес" ООД (18 173 акции).

Преди да стане акционерно дружество, управител на "Странд Бургас" е и лицето Марио Николов. Той е само съименник на прочутия червен бизнесмен, дарител на БСП, срещу когото беше заведено дело за злоупотреби с европари, наблюдавано от Европейския съюз. В професионалната биография на Николов има интересен детайл: от април до края на септември 2010 той е в борда на директорите на контролираната от Цветан Василев фирма НУРТС, спечелила скандалните търгове за мултиплексите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама