Санкциите срещу Иран паднаха, следват ги цените на петрола

11:14, 17 яну 16 / Свят 25 211 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Санкциите срещу Иран бяха отменени късно в събота. Те бяха наложени заради недостатъчната прозрачност на ядрената програма на ислямската държава.

След като обаче за три месеца Техеран спази ангажиментите си и демонтира 14 000 центрофуги за обогатяване на уран. Това е около ⅔-и от капацитета на държавата. Центрофугите бяха предадени на съхранение под контрола на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Общо 98% от иранските запаси от обогатен уран бяха изнесени в Русия и на други места. През изминалата седмица бе демонтиран основният елемент на ядрения реактор за тежка вода в Арак и мястото му бе запълнено с бетон.

Така отпаднаха основните елементи на иранската ядрена програма, които предизвикваха тревога, че страната опитва да изгради капацитет за създаване на ядрено оръжие и да произведе собствена атомна бомба.

Съединените американски щати премахнаха ембаргото в сектора на банките, стоманата, корабния транпосрт и други. Заради тях през последните пет години Иран не изнасяше петрол. Като жест на воля за нормализиране на връзките с Вашингтон иранците освободиха и петима американски затворници, включително Джейсън Резаян, журналист от "Вашингтон пост". В отговор президентът Барак Обама амнистира трима американци от ирански произход, осъдени за нарушаване на санкциите, а обвиненията срещу петима иранци извън САЩ ще бъдат снети.

Спира се и ембаргото на ЕС за ирански петрол, което веднага ще се отрази на глобалните петролни пазари. Очаква се Техеран веднага да изкара за международна търговия почти 500 000 барела петрол на ден, а това би трябвало да понижи още повече сриналите се през последните месеци цени на петрола. Вчера барелът падна до около 30 долара.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама