Някои хора не искат да имаме успешна кандидатура за генерален секретар на ООН, смята Калфин

10:44, 17 яну 16 / Политика 25 413 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Има хора, които не искат България да излъчи успешна кандидатура за позицията на генерален секретар на ООН. Това коментира социалният министър Ивайло Калфин в студиото на bTV, по повод кандидатурата на Ирина Бокова за поста на шеф на ООН.

Припомняме, че Бокова е сред основните фаворити за поста, като групата на АБВ заплаши да оттегли подкрепата си към правителството, ако държавата не подкрепи нейната кандидатура.

„Специално при случая с г-жа Бокова – това е тежка битка и ние имаме определени шансове. Обяснение е, че някой не иска да има успешна кандидатура там, причините могат да бъдат различни. Това е поредното нелепо нещо в България. Това е уникален шанс, който страната ни не е имала от години – да обявим нейната кандидатура и да направим кампания. МВнР отказва да го направи. Ако това не се случи до няколко дни, ние ще постави въпроса за цялостната външна политика, за която имаме доста критики. Така ще преценим дали има смисъл да останем в правителството“, заяви Ивайло Калфин.

Социалният министър коментира и критиките си към кабинета на Бойко Борисов, като обясни, че неведнъж се е случвало да се взимат решения, без обсъждане и без да се потърси различно мнение.

„Единствената ми критика е, че неведнъж се решават и обявяват някакви политики, без да се обсъдят, без да се обяснят на хората. Дори и след това да се върнеш обратно и да кажеш, че си сбъркал, това създава неприятно впечатление. Ние не поставяме ултиматуми, просто казваме какво ще се случи. Няколко пъти имахме искания – при гласуването на дълга, при приемането на бюджета за 201 г., когато от ГЕРБ не си направиха труда да потърсят мнението ни. Даже демонстративно го неглижираха“, каза Калфин.

Той подчерта, че за една година, от колкото работи правителството на Борисов, ситуацията в страната коренно се е променила.

„Преди една година нямаше бежанци, нямаше това напрежение между Русия и Турция. Това, което настояваме от партньорите е да се погледне политическата декларация, заради която се създаде правителството и да видим кое и в какъв срок може да се изпълни. Тази политическа декларация е интересно четиво и ако я прочетете ще си зададете много въпроси с напускането на Радан Кънев и Христо Иванов. Там е заложено разделянето на ВСС на две части, но не трябва да се допуска политическо или лобистко влияние във ВСС. Ябълката на раздора – да има повече политическа квота, отколкото прокурори в прокурорската колегия, което предизвика конфликтите, е против това, което те са подписали преди година“, заяви Калфин.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама